hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyarország felrázta az uniót
Történelmi székfoglaló

2011. 01. 21.
Bár szakpolitikai előadással kezdődött Orbán Viktor soros elnökségi székfoglalója Strasbourgban, de a többórás, olykor indulatos vita végére a magyar miniszterelnök zárszavában a politikáját ért bírálatokat már a magyar nép sértegetésének minősítette. A miniszterelnököt kritikusai Chávezhez hasonlították, aki a totalitarianizmus felé mozdul el, míg támogatói szerint a Nyugat az álliberálisok és áldemokraták pártjára áll Orbán Viktor valódi szabadságharcosai helyett.

A soros uniós elnökségnek elsősorban protokolláris szerepe van Európában, amit többek között az is bizonyít, hogy sorsolás útján derül ki, hogy mely fél ­évben mely ország viszi a prímet. Ilyen értelemben az elnökség nem egy politikusnak vagy politikai erőnek szól, hanem a vakszerencsének. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy csupán formális lenne az „elnökségi megbízás", de általában unalmas diplomáciai jövés-menést jelent egy-egy ország életében az elnökségben töltött fél év, mely elsősorban a diplomáciai pozíciók megerősítését szolgálhatja a stafétabotot átvevő állam számára.

Orbán Viktor felszólalása az Európai Parlament strasbourgi székházában jóval színesebbre sikeredett, mint elődeié - mármint a korábbi soros elnököké -, érveléseit ugyanis olykor hangos tetszésnyilvánítás, illetve kritikus hujjogás zavarta meg. Több képviselő pedig beragasztott szájjal demonstrált a magyar médiatörvény ellen az elnöki beszéd alatt, ami ugyancsak ritka esemény az amúgy kifejezetten unalmas helynek tartott Strasbourgban.

Orbán Viktor expozéjában úgy vélte: a második világháború után Magyarország adta a legtöbb vért a szabadságért, Európa szabadságáért. Magyarország már 1956-ban bizonyított, először küzdött meg a Szovjet Birodalommal, az első téglát kiütötte a kommunizmus falából, s a résen a diktatúra ki is süvített.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!