hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Fidesz kemény keze
Portré Lázár János frakcióvezetőről

2010. 05. 14.
Lázár Jánost, Hódmező-vásárhely fideszes polgármesterét harmad-szorra választották meg az alföldi város egyéni országgyűlési képviselőjévé. Lázár János neve már tavaly év végén szóba került a leendő Orbán-kormány egyik lehetséges minisztereként, végül az elmúlt húsz év legnagyobb parlamenti frakciójának lett a vezetője. De kicsoda Lázár János?

Ha valaki beüti Lázár János nevét a Google keresőbe, nyilatkozatai, politikai megnyilvánulásai alapján viszonylag könnyen megismerheti Hódmezővásárhely 35 éves ambiciózus polgármesterét. Lázár János azon kevés politikusok közé tartozik, aki a politikát szakmaként űzi. Az elemzők előszeretettel hasonlítják össze Szeged szocialista polgármesterével, Botka Lászlóval. A két politikus világnézete, a politikáról alkotott elképzelése sokszor közelebb áll egymáshoz, mint saját párttársaiké. „Saját generációjával az ember jobban szót ért párton belül és kívül egyaránt" - nyilatkozta két évvel ezelőtt. A hódmezővásárhelyi polgármester becsüli a szocialista Botkát, „akivel túl tudnak lépni a pártpolitikai határokon, és meg tudnak egyezni a régiót illető kérdésekben".

Lázár is végigjárta a politikai szamárlétra minden fokát. Kezdetben Rapcsák András titkára, majd kampányfőnöke volt. Rapcsák 2002 februárjában bekövetkezett halála után ő vette át a stafétát: körzetében háromszor nyert országgyűlési választást, valamint kétszer választották meg Hódmezővásárhely polgármesterének. Az előző ciklusban az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának fideszes elnökeként szerzett magának országos hírnevet.

„Fontos a tisztelet" - jegyezte meg Lázár János elődjéről, Rapcsák Andrásról, akitől sokat tanult. „Közel engedett magához, és megengedte, hogy beleláthassak a lapjaiba. Azt is láttam, hogyan hagyták el barátai, és fordultak ellene. Ő mégis talpon maradt, és újraépítette magát. Számomra politikai, emberi és taktikai szempontból egyaránt tanulságos volt ez az időszak" - emlékszik vissza Lázár János a 2002 előtti évekre. A tiszteletet megadta mesterének: Hódmezővásárhelyen Rapcsák Andrásról utcát neveztek el, és a főtéren egy szobrot avattak a néhai politikusnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!