hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fideszes földindulást jósolnak
Kevés körzetben lesz második forduló

2010. 04. 10.
Az angolszász és a belga szisztémából összegyúrt magyar választási rendszer nem ad okot az idegeskedésre, egyszerre biztosítja a kormányzóképes többséget, és hagyja virágozni a kis pártokat – már ha épp nincs politikai földindulás. A brit többségi rendszertől a kiszámítható kormányzási ciklusokat, a biztonságot irigyelte meg a rendszerváltó Magyarország, az arányos belgáktól pedig a pártszínkavalkádot és az igazságosságot. Emiatt kicsit bonyolultra sikeredett a magyar szisztéma, így az átlagos választópolgár addig jut el talán, hogy ősszel választjuk a polgármestert, tavasszal pedig a pártokat.

A legtöbben legfeljebb azt szondázzák, hogy Orbán Viktorba, Mesterházy Attilába, Bokros Lajosba vagy a Vona-Morvai duóba helyezzék-e minden bizodalmukat, miközben az elemzők vért verejtékeznek a mátrixok fölött. Mert az eredményt alapvetően meghatározza, hogy végül hányan mennek el szavazni (tehát az időjárás), hányan próbálnak okosan szavazni (azaz nem az elsődlegesen preferált pártra), és hogyan döntenek azok, akik nem válaszoltak a közvélemény-kutatók kérdéseire az elmúlt hónapokban (mert féltek, vacilláltak, vagy csak unták).

A kormányzóképességet az egyéni választókerületi rendszer hivatott biztosítani. Az országot 176 egyéni választókerületre osztották fel, ahol pártjelöltek vagy függetlenek indulhatnak. Miután lecsengtek a soros kopogtatócédula-botrányok (az MDF jelöltjeit például amiatt támadták, hogy több színnel töltötték ki ajánlóikat), megszülettek a vonatkozó bírósági és bizottsági döntések, minden szavazólap „kitöltésre került".

Az egyéni választókerületi választás abban az esetben érvényes, ha a választásra jogosultak több mint fele leadta voksát. Eredményes pedig akkor lesz, ha az egyik jelölt kapásból (hivatalosan: az első fordulóban) megszerezte a minimum 50 százalék plusz egy szavazatot. Ha valamelyik feltétel nem teljesül, jön a második forduló - és jönnek a pártjátékok. A második körben a törvény szerint az első három jelölt mérkőzhet ismét, de három rivális a legritkább esetben feszül egymásnak újra, hiszen a pártok jól felfogott érdeke, hogy minél több helyen biztosítsák a tuti befutást a jelöltjük számára. Így egy-két helyen iksz párt visszalép ipszilon formáció javára, másutt ezt visszakapja, miközben okosan instruálja választóit, a győzelem ígéretével.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!