hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nyugdíjfront: A „svéd modellel” ütne az MSZP

2010. 01. 23.
Egy gazdasági hetilapban Varga Mihály, a Fidesz fő gazdaságpolitikusa utalt egy olyan bevezethető nyugdíjrendszerre, amit aztán a – különösen a baloldali – szakértők úgynevezett svéd modellként azonosítottak be. Később a focirajongó Fidesz-alelnök a rátámadó szocialista kritikákra azt válaszolta, hogy Svédországból legfeljebb a világ egyik legjobb csatárát, Zlatan Ibrahimovicot igazolnák. Ennek ellenére a szocialisták sorra bányásszák elő azokat a dokumentumokat, amellyel azt akarják bizonygatni, hogy a Fidesz-KDNP konglomerátumnak már évek óta a svéd modellen jár az esze.

Először egy KDNP-törvényjavaslatot dobtak be a köztudatba. A KDNP nyugdíjreformról szóló 2007-es törvényjavaslata csak arra volt jó, hogy a párt megmutassa, van saját arca - vélekednek a kereszténydemokraták által jegyzett tervezetről nyugdíjbiztosítási szakemberek. Az más kérdés, hogy szerintük nem sikerült túl megnyerőre a KDNP nyugdíjfizimiskája: a benyújtott, és a Fidesz által is megszavazott tervezet nem koherens, számos a nyugdíjak mértékét alapvetően befolyásoló tényezőt (például járulékfizetés) a javaslat külön törvényben kezelne, de azoknak egyelőre se híre, se hamva.

Pedig a KDNP-nek nem a semmiből kellett építkeznie, a jobboldal főereje, a Fidesz már nyolc éve nekifutott, hogy átformálja a nyugdíjrendszert.

A Pénzügyminisztérium előterjesztése alapján a kormány 2001 nyarán tárgyalt az egyéni számlára épülő, úgynevezett svéd modellről. (A tárcát akkor az a Varga Mihály irányította, aki nemrég azt nyilatkozta, a Fidesz nem akar svéd modellt.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!