hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Éhes gyerekek, kövér kutyák
Több felajánlást kapnak az állatvédők, mint a gyermekellátók

2010. 01. 23.
Az állatvédelem ügye jó helyzetben van Magyarországon, míg az emberekkel foglalkozó szervezetek a létükért küzdenek. Az egyszázalékos felajánlások legfrissebb APEH-adatai szerint a Baptista Szeretetszolgálatnak például 14 millió forintot szavaztak meg honfitársaink, míg a Rex Kutyamenhelynek 119 milliót. Adója egyszázalékos felajánlásával mellesleg az adófizetők fele nem élt, emiatt 16 milliárd forint maradt szétosztatlanul. Mindeközben 30 ezer magyar gyermeknek nem volt mit ennie a téli szünetben.

Meglehetősen tudatos értékválasztásról lehet szó, amit jól példáz a legnagyobb hazai médiafigyelő cég esete is. Az Observer december folyamán széleskörű internetes szavazást tartott, hogy olvasói dönthessék el, ki kapja meg karácsonyi adományát a nyolc felsorolt szervezet – 4 állatvédő és 4 egészségügyi alapítvány – közül. Toronymagasan, közel 50 százalékkal a Noé Állatotthon nyert, utána feleennyi szavazattal a koraszülött-mentők következtek.
A jelenség nem új keletű. „Az állatvédő szervezetek hosszú évek óta több felajánlást kapnak, és több pályázatot nyernek, mint a fogyatékos gyerekekkel foglalkozó intézmények” – számolt be lapunknak a DMJV Fogyatékosokat Ellátó Intézményének egyik szakembere is. Elmondása szerint miközben az állandó pénzhiány miatt a fogyatékkal élő gyerekek helyzetét nem lehet megoldani: a családok szétesnek, komoly tragédiák, olykor öngyilkosságok történnek, addig a közelben lévő alapítványi kutyamenhely nemrég tízmillió forint adományt kapott egy magánszemélytől.
Az egyszázalékos felajánlások civil kedvezményezettjeinek az APEH által közzétett legfrissebb listáján közel 30 ezer szervezet szerepel, ebből alig 70 foglalkozik állatvédelemmel, a többi humán irányultságú. A civilek összesen 9,7 milliárd forintot kaptak az adófizetőktől, melyből aránytalanul nagy összeg, legalább 755 millió forint jutott az állatvédő csopor-toknak. Miközben a körülbelül 29 500 humán szervezetnek átlag pár százezer forintnyi felajánlás jut, az állatok barátai több millió forintos összegekkel gazdálkodhatnak a kifizetések után. Példának okáért a Békés Megye Orvosaiért Alapítványnak 47 ezer forint gyűlt össze, Békéscsaba állatvédő szervezetének viszont 5,5 millió forint, amivel messze első helyezett a régióban. Ugyanez a helyzet országszerte mindenütt, így Csongrádban, Miskolcon, tehát a szegényebb régiókban is.
Némi vigaszt jelenthet, hogy a kedvezményezett élbolyba nem csak állatokkal, hanem gyermekekkel foglalkozó alapítványok is rendre felkerülnek. Az egyik a Gyermekétkeztetési Alapítvány, amelynek munkatársa, Kromek Henriett lapunknak elmondta: tavaly óta meghúszszorozódott az egyéni megkereséseik száma, óvónők és pedagógusok is egyre gyakrabban hívják fel őket azzal, hogy kisgyermekek nem esznek hétvégén. Megfigyelhető, hogy egyre több család szegényedik el, a nincstelenek pedig még szegényebbekké válnak. Az alapítvány tavaly 2500 gyermek iskolaidőn kívüli rendszeres ebédjéről gondoskodott, ezt karácsonykor kiegészítették 15 kilós alapélelmiszer-csomagokkal, egyes családoknak pedig havi 25 ezer forint élelmezési segélyt adnak. A régebbi rászorulóik jellemzően Kelet-magyarországi kistelepülésen élők voltak, ma már viszont a tevékenységük országos lefedettségűnek mondható: városlakó és nem roma nagycsaládok egyaránt érintettek. „Általános tapasztalat, hogy míg a források szűkülnek, a rászorulók száma nő. Az szja-felajánlások száma lényegében régóta változatlan, a potenciális felajánlók fele nem él a lehetőséggel, akik meg igen, azok nagyjából ugyanoda adják évről évre – mondja Kromek Henriett, aki szerint az évek alatt rögzült a sorrend: a Rex alapítvány többnyire a legelsők között van, olykor 50-60 millióval előzve meg a gyermekek étkeztetését vállalókat. Mint mondja, nagyon szereti az álla-tokat, de abban is biztos, hogy ha egy állatvédő egyszer látná bármelyik hazai csecsemőotthon balkáni körülményeit, többé nem csak a négylábúakért küzdene. Alapítványuk úgy tudja, hogy jelenleg 30 ezerre becsülhető azoknak a kisgyerekeknek a száma, akik nem jutnak támogatáshoz, és valószínűleg karácsony este sem ettek semmit.
Az adófizetők értékrendjéről nyilván nem az állatvédők tehetnek, ők csak profi módon teszik a dolgukat. Pintér Zsolt, a Magyar Állatorvosi Kamara fővárosi elnöke elismeri: az állatvédelem ügye nálunk más problémákhoz képest valóban túlzott jelentőséget kap. Rengeteg kutyát is tartunk, az oltottsági adatok alapján közel 1,5 milliót, ebből 150 ezret Budapesten. A hasonló lakosú Bécsben 70 ezer eb van. Ennek fő okát Pintér a felelős állattartás hiányában látja, bár a rendszerváltás óta nálunk is kevesebb a kutyatartó, már csak a költségek miatt is, a kóbor kutyákat pedig előbb-utóbb befogják. Az elnök egyetért azzal, hogy normál esetben az állatvédelem ügye olyan országokban kerül előtérbe, ahol az emberek közti szolidaritás is nagy, s ez a jóérzés képeződik le az állatvédelemben. Nálunk fonák a helyzet, a rászoruló embe-rek kevésbé tűnnek fontosnak, mint az állatok. Az emberek kiábrándulván egymásból az állatoknál keresnek vigasztalást – magyarázza a furcsa helyzetet Pintér Zsolt éppúgy, mint Koleszár István, a Rex kutyaotthon igazgatója.
A Rex Kutyaotthon Alapítvány 1992 óta létezik, természetvédelmi parkjuk, gondozott állataik nagy népszerűségnek örvendenek. Egy állatorvos hozta létre az alapítványt, aki felháborodott a magára hagyott állatok sorsán. Koleszár István igazgató kérdésünkre elmondta: meggyőződésük, hogy az állatok örökbeadása révén az emberek életét is jobbá teszik.
A változó adószabályok miatt viszont borúsak a kilátásaik, hiszen az alapítvány 80 százalékban az 1 százalékos felajánlásokból tartja fenn magát.
Az APEH sajtóosztályán kérdésünkre megerősítették: miután 2010-től az adakozási tevékenységek szigorú megadóztatása várható, a felajánlások komoly visszaesésére lehet számítani a jövőben. Az adakozók köre feltehetően leszűkül a legelkötelezettebbekre, és ezzel együtt számos nemes ügy támogatása is elhalhat.

2009-es toplista

Az APEH tájékoztatója szerint 2,7 millió érvényes nyilatkozatban – 29 741 szervezet, illetve jogcím javára – felajánlott összeg meghaladja a 16,6 milliárd forintot, amely a 32,8 milliárd forint összegű elvi keret 51 százalékát teszi ki. A kedvezményezettek közül 29 570 a civil szervezet, 169 az egyház és 2 a kiemelt költségvetési előirányzat. A 4,6 millió adófizetô magánszemélynek mindössze 39 százaléka, azaz 1,8 millió ember élt az 1 százalékos felajánlás lehetôségével.
A 2009-es toplista:
1. Gyermekrák Alapítvány (368 millió Ft)
2. Heim Pál Kórház Fejlesztéséért (125 millió Ft)
3. Rex Kutyaotthon (119 millió Ft)
4. Együtt A Leukémiás Gyerekekért (113 millió)
5. Daganatos Beteg Gyermekekért (103 millió Ft)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!