hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Budapest a „vörösök” utolsó szalmaszála

2009. 08. 28.
Kevesen múlt, hogy felbomoljon a fővárosi MSZP–SZDSZ-ko­­alíció, amely a magyar baloldal újabb súlyos vereségét jelentette volna. Bőhm András szabad demokrata kép­viselő, a „lázadás” egyik indítója a Heteknek elmondta: az önkormányzati választásokig rendelkezésre álló egy évben mindent meg kell tenniük, hogy Budapesten a „kormánypártok” talpra álljanak.

Az alaptézis szerint, ha a fővárosi szocialista és a szabad demokrata képviselők legalább olyan jól irányítanák a fővárost, ahogy ellenzékben  – tehát „ellenszélben” –  Kósa Lajos és csapata Debrecent, akkor az országos jobbra tolódást ellensúlyozni tudná az MSZP–SZDSZ „koalíció”. A gondot leg-inkább az jelenti, hogy az elmúlt hetekben csak fővárosi botrányokról és szervezési hibákról szóltak a hírek.
Bőhm András szabad demokrata képviselő szerint „morális alapok” mentén azonnal változtatni kell a koalíció működésén, és – mint a Heteknek elmondta – ezért is vett részt MDF-es politikusokkal abban a bizonyos akcióban. Tudniillik Bőhm András és az ugyancsak SZDSZ-es Lakos Imre, valamint az MDF-frakció két független tagja, Hock Zoltán és Katona Kálmán többek között a BKV körüli botrányok miatt azt javasolták, hogy a szakbizottságok helyett a közgyűlés döntsön az intézmények és a cégve­ze­tők, valamint a társaságok igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak kine­vezéséről, visszahívásáról. Demszky Gábor főpolgármester részben állt csak élére a kezdeményezésnek, viszont annak biztos tudatában, hogy ha nem tette volna, akkor azzal az MSZP–SZDSZ-koalíció szétesését segítette volna elő. A két „kormánypárt” ugyanis 2006-ban átalakította a főváros mű­ködési szisztémáját, és egy olyan rendszert dolgozott ki, melyben formálisan és informálisan is Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes került megkerülhetetlen pozícióba Demszky Gábor mellett. 
Bőhm András már régóta a külön­utas liberális politikusokhoz tartozott a fővárosban. Kritikája szerint a főváros úgymond „belefullad” a nagyberuházásokba, a metró építésétől kezdve a Margit híd felújításig, de ahelyett, hogy mindezek népszerűséget hoznának a várost irányító pártoknak, belső szervezési és kommunikációs hibák miatt inkább a káosz hangulatát erősítik a budapesti polgárokban. Mindezt pedig csak tetézik a BKV körüli ügyek. „Ahelyett, hogy most megadóan feltesszük a kezünket, mondván: 2010-ben jön a Fidesz, inkább rendet kellene tenni Budapesten, hátha a város sikeres irányításával a baloldal valamelyest visszaszerezheti a renoméját” – nyilatkozta Bőhm.            
A fővárosi SZDSZ-frakció támogatta a koalíció működését, és belső erő­vi­szonyait megváltoztató javaslatot, amelyet Demszky Gábor terjesztett elő. A Hetek úgy értesült, hogy nagy való­színűséggel az MSZP is belemegy a liberálisok által felvetett módosításba, bár úgy tudjuk, némely ponton „kihúz­zák” az eredeti javaslat méregfogát. Az alkuk lényegi eleméről szólva városházi forrásaink azt mondták, hogy bár csorbulnak Hagyó Miklós főpol­gármester-helyettes jogkörei, de még így is a szocialista politikus marad a fő­város egyik „ura”.
Lakos Imre a távirati irodának azt mondta, hogy bölcs politikai döntést hozott a főpolgármester. Mint mondta, örül annak, hogy a frakció egyhangúlag támogatta a főpolgármester javaslatát. A javaslat jórészt lefedi azt az indítványt, amelyet három kép­vise­lő­társával együtt nyújtott be a közgyűlés csütörtöki ülésére. „A hatáskörök köz­gyűléshez telepítésével nagy lépést tesznek az önkormányzati működés átláthatóságának irányába. Ez a helyzet egyértelműen azt jelzi, hogy egy koalíciós szerződést nem kell kőbe vésett, örök érvényű dokumentumként kezelni. Amikor helyzet van, lépni kell, nem lehet a feltétlen lojalitás alapján tevékenykedni, szükség van az értelmes párbeszédre” – fejtette ki.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!