hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Erős a magyar túlélési ösztön
„Nem szokványos” beavatkozást vár a miniszterelnök

2009. 02. 21.
Nyilvánosságra hozatala óta viták kereszttüzében áll az új Gyurcsány-csomag. A kritikusok szerint a magyar viszonyok között polgárságnak tekinthető, aktív társadalmi réteg terhei növekednek. A védelmezők szerint legalább azt sikerült elkerülni, hogy a szegényektől elvegyenek.

Meglepő módon a nemzetközi értékelések jóval megengedőbbek, mint a magyar vélemények, bár az új csomag hiányosságait és a problémás területeit általában igyekeznek kiemelni. Az elemzésekből úgy tűnik, hogy ennek a legfőbb oka, hogy a magyar folyamatok nem választhatóak el a nemzetközi környezettől. Így igaz az a baloldali, védekező jellegű érvelés, hogy olyan országokban is „nagy a baj”, ahol – értelemszerűen – sem Gyurcsány Ferenc, sem az MSZP nem volt hatalmon egy percig sem. A gazdasági világlapok szerint Görögország és Portugália rendkívül nehéz helyzetbe került, de a sokáig „csodaországnak” tartott Írországban is 10 százalék feletti szintre ugrott fel az államháztartási hiány. Londonban, a Cityben e három ország esetében is elképzelhetőnek tartják a fizetésképtelenséget. Az ugyancsak „bezzegországoknak” nevezett Balti-államok (Észtország, Lettország és Litvánia) az „összeomlás” szélén állnak.

Egy cseh kommentár szerint egyenesen Nobel-díjat – legalábbis gazdaságit – érdemelne az, aki anélkül húzza ki Magyarországot a válságból, hogy tüntetések törnének ki, vagy az ország még inkább eladósodna. A Hospodárské Noviny egyébként valamelyest szétteríti a felelősséget a korábbi kormányokra is, mivel azt állította: a mai magyarországi helyzetben összefonódik a korábbi kormányok pazarló és populista politikája következtében kialakult költségvetési hiány a globális válsággal és a külföldi beruházások megfogyatkozásával.

Némi igazság található az érvelésben. A rendszerváltást követő politikai csatározások egyik emblematikus pillanata volt, amikor 1995-ben a tandíjat betervező Bokros-csomag ellen tüntettek az egyetemisták, és egy koporsót vittek a Pénzügyminisztérium elé, mondván, hogy ha bevezetik ezt az intézkedést, akkor oda kerül a jövőjük. Bokros Lajos pénzügyminiszter – minden politikai kommunikációs tanácsra fittyet hányva – kiment a tüntető tömeg elé és a szemükbe mondta, hogy ha nem lesznek Magyarországon változások, akkor az ország kerülhet a koporsóba. A Bokros által menedzselt kiigazítás – hihetetlen társadalmi ellenállást követően – növekedési pályára állította ugyan a magyar gazdaságot, de az alapkérdéseket nem tudta megoldani, érdemi reformokat ugyanis nem tartalmazott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!