hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Választási balekparádé
Kopogtatócédula-botrány a Ferencvárosban

2009. 01. 05.
Visszautasítják a választási csalás vádját a ferenc­városi kopogtatócédula-botrányban érintett pártok. A védekező nyilatkozatok változatosak: az MDF szerint valaki szándékosan dobott be hozzájuk hamis szelvényeket; a szociális zöldpárt színeiben induló Tomcat beismerte, hogy fénymásoltak, de szerinte ez nem törvénytelen; a MIÉP pedig arra kíváncsi, hol készülhettek a hamis cédulák. Eközben az SZDSZ is védekezésre kényszerül, mivel nyilvánosságra került, hogy kampányfőnökük a cédulák hamisításáról beszélget egy magát aktivistának kiadó fiatalemberrel.

A Magyar Nemzet és a HírTv összehangolt, leleplezőnek szánt híradása szerint az SZDSZ is érintett a ferencvárosi választási botrányban. (A kerületben január 11-én tartanak időközi képviselő-választást, miután Gegesy Ferenc polgármester, korábbi SZDSZ-es országgyűlési képviselő lemondott parlamenti mandátumáról, és kilépett a pártból.) A jobboldali csatornán bemutatott rövid videofelvételen Janás Ferenc, a párt IX. kerületi kampányfőnöke egy magát aktivistának kiadó fiatalemberrel beszélgetve hiányolja az általa hozott, kitöltetlen ajánlószelvények mellől az azokkal együtt kézbesített értesítőket. „E mellé kell az értesítő, érted… Erre most mit írok rá? Ha úgy jön be, hogy behozzák így egybe az értesítővel együtt, akkor (…) fogom, átírom, és bűnös módon aláhamisítom az aláírását” – mondta Janás. A kampány­főnök közleménye szerint ugyanakkor mindez „nevetséges próbálkozás” arra, hogy a párt időközi választáson szereplő jelöltünket befeketítse. „Az SZDSZ – más pártokkal ellentétben – most is törvényesen gyűjtötte össze kopogtatócéduláit” – hangsúlyozta.

Janás Ferenc hozzátette, az SZDSZ-t többször is megkeresték magukat ön­kéntesnek kiadó csalók, de – ahogy a Hír TV videójából is egyértelműen kiderül – nem vásároltak egyetlen kopogtatócédulát sem. A kampányfőnök szerint azért próbált a hamisításról bizalmas hangnemben beszélgetni az „aktivistával”, hogy kiderítse, kinek a megbízásából jött, és mik a szándékai. Megjegyezte továbbá, hogy a no­vember­ben történt esetet követően – amely, nem meglepően, csak most került nyilvánosságra – azonnal bejelentést tett a helyi választási bizottságnál, amely ezt meg is tárgyalta, bár érdemben nem foglalt állást. A Fővárosi Választási Bizottság egyébként már nem is indíthatna vizsgálatot az ügyben, mivel az SZDSZ ajánlószelvényeit a kerületi testület elfogadta, jelöltjüket, John Emesét pedig jogerősen nyilvántartásba vette.

Nem úgy az MDF, a MIÉP és a Magyar Szociális Zöld Párt (MSZZP) jelöltjét: a Fővárosi Választási Bizottság ugyanis elutasította a három párt fellebbezési kérelmét. A kerületi választási bizottság még december 22-én jelentette be, hogy 2 ezer 200 hamis, nem az Állami Nyomdában készült ajánlószelvényt találtak a három párt által leadott ajánlószelvények között. A cédulák több mint 70 százaléka hamisnak bizonyult: az MSZZP jelöltjére kitöltött 1152 szelvény közül mindössze 13 volt igazi; az MDF 1015 szelvénye közül 669 volt hamis, a MIÉP 781 cédulája közül pedig 415.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!