hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jön a hét szűk esztendő?
Tavasszal borulhat a költségvetés

2009. 01. 05.
Újabb megszorítócsomag, növekvő munkanélküliség, kultúrharc és ideológiai háború, kommunistázás, Fodor Gábor és Dávid Ibolya pártelnöki bukása – többek között ez várható 2009-ben Magyarországon.

Ravasz manőverekkel és legalább 150-160 milliárd forint többletköltséggel sikerült a kormánynak már decemberben kiszerelni a „gyújtóbombákat” a 13. havi járandóság miatt elindult szakszervezeti szervezkedésekből, ami azzal fenyegetett, hogy január elejére a közszféra az egész országot lebénító megasztrájkba kezd. A drágán szerzett társadalmi béke viszont nem jelenti azt, hogy 2009-ben semmi komoly teendője ne lenne a kormánynak.

Már januárban szembe kell nézniük Európa általános gazdasági visszaesésének kérdésével. A gondot az jelenti, hogy sorra jelentik be a Magyarország exportpiacait jelentő országok, hogy a korábbi várakozásaiknál is kedvezőtlenebb lehet a gazdasági visszaesés nemzetükben. Németországban – amely hazánk legnagyobb piaca – a legjobb esetben „csak” 1 százalékkal csökken a GDP az előző évhez képest, de előfordulhat az is, hogy 4 százalékkal esik jövőre a gazdaság teljesítménye. Ma már nyilvánvaló, hogy recesszióba kerül(t) Svédország, Olaszország, Spanyolország, Nagy-Britannia és Dánia gazdasága. Az Európai Bizottság január végén összesíti az európai országok adatait, de előzetesen úgy tűnik, hogy a legpesszimistább forgatókönyvek valósulnak meg.
Ez azt jelenti, hogy a várakozásoknál kevesebb lehet a magyar állam bevétele, ugyanis a tervezettnél akár csak egy százalékkal rosszabb gazdasági visszaesés körülbelül 200-300 milliárd forinttal kevesebb adóbevételt jelenthet a költségvetésnek. Ráadásul a gyárbezárások miatti elbocsátások (januárban tömegével várnak ilyet) a munkanélküli-ellátásban többletkiadásokat generálnak. Bár terveztek tartalékokat a költségvetésbe, de ez nem jelenti azt, hogy minden eshetőségre elég az elkülönített pénzösszeg.

Mit lehet ilyen helyzetben tenni? A kormány például felmondhatja a konvergenciatervet, és a 2,6 százalékra tervezett költségvetési hiány helyett egy új, a maastrichti kritériumok feletti számot adhat meg. Egyébként, ha csak egy százalékkal nő a hiány, abban az esetben újabb egy évvel tolódik az euró magyarországi bevezetésének az időpontja. A politikai és nemzetközi felsülés mellett azt is mérlegelnie kell a Gyurcsány-kormánynak, hogy ma már az lenne egyetlen komoly „történelmi tette”, hogyha 2010-re megteremtené az euró bevezetésének a lehetőségét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!