hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Uniós intés hazánknak
Tizenegyezermilliárd forint hazánk államadóssága

2005. 12. 27.
2005 januárjában azért ült össze Brüsszelben az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácsa, az ECOFIN, hogy megvitassák: mit tett Magyarország annak érdekében, hogy az államháztartási hiányt, az inflációt és az – egyébként több mint tizenegyezermilliárd forintra rúgó – államadósságot leszorítsa. A válasz: a megtett lépések nem elégségesek, ezért az ECOFIN a Magyarországgal szembeni deficiteljárás fenntartása mellett döntött. Gyakorlati szankció ugyanakkor nem volt – és nem is lehetett volna, mivel még nem vagyunk az eurózóna tagjai. 



Veres János Fotó: S. L.

Már ekkor, januárban sejteni lehetett, de a szakértők csak márciustól beszéltek nyíltan arról, hogy a költségvetésben meghatározott – 4,7 százalékos – hiánycél nem tartható. A külföldi elemzők áprilisban kongatták meg a vészharangot. Ekkor vált ismertté, hogy az év első harmadában az egész évre tervezett hiány 71,2 százalékának megfelelő negatívum halmozódott fel, így a szakemberek 5,4 százalékos deficitet valószínűsítettek. Éppen ezért az április végi minisztercserétől – Draskovics Tibort Veres János váltotta a pénzügyminiszteri bársonyszékben – sokan reformintézkedéseket, megszorításokat vártak. A Veres által vezetett minisztérium azonban továbbra is kitartott az eredeti tervek mellett, melyek szerint a decemberben várható 150 milliárdos többletbevétel elegendő lesz a hiány pótlására. 

Ellenzéki politikusok nyár elején "figyeltek fel" a jelenségre, Varga Mihály július elsején arra kérte a kormányt: "vegye komolyan a külföldi gazdasági elemzők figyelmeztetéseit". Járai Zsigmond jegybankelnök emlékezetes, sok vihart kavart írásában nulla százalékos költségvetési hiányért emelte fel a szavát.

Szeptember végén a kormány így kényszerült módosítani a hiánycélt: "A 2005-ös évre az eredményszemléletű, nyugdíjreformmal korrigált hiány a GDP 6,1 százaléka lesz, míg a jövő évi költségvetésben a tervezett deficit a GDP 4,7 százaléka" – jelentette be Veres János.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!