hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megkezdődött a belga korszak
Új államfő a Sándor-palotában

2005. 12. 27.
Sólyom Lászlót választották meg köztársasági elnöknek. Mádl Ferenc mandátumának végéhez közeledve egyre több ajánlás érkezett a honatyákhoz: kit is látna a civil szféra szívesen az államfői pozícióban. A Védegylet viszonylag korán, februárban nyújtotta be a 110 közéleti személy által szignált petícióját a képviselőknek. Bár a szervezet törekedett mind a két politikai erő számára elfogadható személyt találni, sokan úgy vélték: Sólyom László személyében jobboldali érzelm? jelöltet neveztek meg.Sólyom László beiktatásakor. Visszahozná a közéletbe az emelkedettséget Fotó: Hetek archív

Közben a politikai pártok sem tétlenkedtek, mivel Mádl Ferenc kijelentette: nem kíván hosszabbítani, a Fidesz végül Sólyom László mögé állt. Az MSZP Szili Katalin személyében saját jelöltet állított. Ennek kapcsán a szabaddemokraták aggályaiknak adtak hangot: egy pártpolitikus szerintük nem képes az ország egységét szimbolizálni. Az ellentét később komoly vitává mélyült, a liberális képviselők a szavazások során következetesen ragaszkodtak álláspontjukhoz – és számukra is elfogadható jelölt híján többségük tartózkodott a voksolásnál. 

Az Országgyűlés végül Sólyom Lászlót választotta meg államfőnek. Az új elnök egy interjúban hangsúlyozta: szeretne egyfajta érzelmi, metafizikus emelkedettséget visszahozni a magyar közéletbe, és nem retten meg az olyan kifejezésektől, mint például a hazaszeretet. Célja, hogy tevékenysége során ne csak a pártoktól, hanem a közvéleménytől is függetlenítse magát. Sólyomi szóhasználattal élve: "ő lesz a belga Magyarországon, a konzervatívoknak liberális, a liberálisoknak konzervatív", aki "nem akar szeretett elnökünk lenni".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!