hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csillaghullás
Zuschlag-ügy az MSZP-ben

2005. 12. 27.
"Nekik már nem volt hideg" – Zuschlag János, az MSZP fiatal üdvöskéje e sokat idézett mondat miatt vált meg – önként – képviselői mandátumától még 2004 végén. Úgy tűnt, ezzel a párt védelme is meggyengült rajta, hiszen ez év elején egyre-másra kerültek nyilvánosságra kétes pártszervezési ügyei. Mint lapunkban annak idején megírtuk, Zuschlag szűkebb pátriájában, Kiskunhalason olyan módon igyekezett átvenni a hatalmat a helyi MSZP-ben, hogy több száz fiatalt léptetett be a pártba, többséget szerezve ezzel a demokratikus felépítés? szervezetben. A cél az idősebb szocialista generáció kiszorítása volt, a probléma pedig az, hogy a beszervezések – többek megalapozott véleménye szerint – gyakran fiktív módon történtek. Előfordult például, hogy egy elkötelezett Fidesz-szimpatizáns lett – legalábbis papíron – MSZP-tag…



Zuschlag János Fotó: Hetek archív

Zuschlag gazdasági téren is egész pályás letámadásban gondolkozott: a helyi – szintén MSZP-s – polgármesternek még képviselőként írt levelében megbízható, illetve nemkívánatos helyi vállalkozókat emlegetett, leszögezve, hogy utóbbiakat nem fogja segíteni, és egyben felszólította a címzettet, hogy hasonlóképpen cselekedjen. (A polgármester ettől elzárkózott.) Fény derült arra is, hogy a sokak szerint az MSZP feltörekvő, technokrata új generációját szimbolizáló Zuschlag Vas megyében is kamatoztatta pártszervezési tehetségét – a "fantom" Fibisz-szervezetek alapításának ügyében még rendőrségi nyomozás is indult.

Az országos pártvezetés az ügyek kapcsán sietett leszögezni, hogy élni fog vétójogával, ha a halasi egyéni választókörzetben Zuschlag lesz a képviselőjelölt 2006-ra. Mégis csaknem háromnegyed évbe telt, mire – kemény politikai háttérmunkával és alkukkal – elérték: ne ő legyen a jelölt. 

A fiatal politikus azonban így is a lehető legtöbbet hozta ki a helyzetből. A választásokon egyik bizalmasa, Váradi Krisztián indul, miközben ő – úgy tudni – Puch László pártpénztárnok mellett dolgozik, és egyben elnökként átvette a halasi pártszervezet irányítását. Zuschlagnak tehát kevés esélye volt rá, mégis megkapaszkodott a politikai közéletben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!