hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vádak és tabuk
56 továbbra is megosztja a társadalmat

2005. 11. 01.
"Világosan emlékszem a bakancsára. Arra volt kíváncsi, hogy kik voltak a társaim, ki volt a parancsnokom. A gyilkos kihallgatásról készült egy vallatási jegyzőkönyv, amelyet később megtaláltak, és mivel a vérem is rajta volt, sikerült beazonosítani a vércsoport alapján. A jegyzőkönyvre azt írták: »Nem vallott«, másnapi dátummal pedig azt, hogy »Eltemetve«. Ez azt jelentette, hogy bedobtak egy tömegsírba" – emlékszik vissza Dózsa László színművész az 1956-os forradalom poklára, melynek során hivatalosan kétszer is meggyilkolták. 



Pillanatkép az idei október 23-ai megemlékezésről Fotó: MTI

Az akkori eseményekhez való viszony sajnálatos módon máig megosztja a társadalmat. 

Standeisky Éva történész, az 1956-os Közalapítvány tudományos munkatársa egyenesen a magyar demokrácia egyik fokmérőjének tartja az évente ismétlődő megemlékezéseket, és mint mondja: "Ha csak ezt nézzük, nem állunk valami jól." 

A parlamenti pártok természetesen ezúttal is politikai tőkét próbáltak kovácsolni \'56-ból, és csak remélhetjük, hogy nem a közelgő választások hangnemének előszelét érezhettük benne. 

A megszólalásokból kiderült, hogy minden politikai erő ‘56 örökösének tekinti magát. 

A forradalmat vérbe fojtó Kádár-rendszer felelősségének vizsgálata és annak érdemi vitatása még most is tabutéma. 

(írásaink a belpolitika és fókusz rovatokban)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!