hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Heves fogadtatás
Bush–Gyurcsány találkozó

2005. 11. 01.
"Gyurcsány Ferenc olyan szavakat adott az Egyesült Államok elnökének szájába, amelyek nem is hangoztak el" – állítja Révész Máriusz. A Fidesz szóvivőjével ellentétben a Külügyminisztérium tájékoztatója megerősíti: Washington rossz néven vette, hogy Orbán Viktor nem határolódott el Csurka István korábbi megnyilvánulásaitól, amelyben a terrorcselekményekért az amerikai politikát tette felelőssé. Gyurcsány Ferenc Bush elnöknél. Magyaráznak Fotó: Reuters

A vita kirobbanása után Hárs Gábor szocialista és Csapody Miklós MDF-es külügyi politikus betekintést nyert az Amerikából Magyarországra érkezett titkos diplomáciai táviratok egyikébe. Ez alapján kiderült: Amerika nem Csurka reakcióját ítélte el, mivel tisztában vannak a politikus világnézetével. Nemtetszésüket az váltotta ki, hogy Orbán Viktor nem reagált a nyilatkozatra, ez pedig "megerősítette azt a benyomásukat, hogy a magyar miniszterelnök számára a jövő évi választások megnyerése bír prioritással, és ennek minden mást kész alárendelni" – olvasható Jeszenszky Géza nagykövet jelentésében.

Hárs Gábor szerint Magyarország problematikus helyzetbe süllyedését igazolja az is, hogy George W. Bush elnök nem fogadta Orbán Viktort 2002-es amerikai útja során. A külügy szerint a másik pont, amiért az USA viszonya megromlott hazánkkal, hogy nem az amerikai F–16-os vadászrepülőkre kötött szerződést a kormány, hanem a svéd Gripenre.

"A vita csak azért robbant ki, mert Gyurcsány Ferenc az amerikai elnökkel történt találkozója után nem mondott igazat, amikor azt állította, hogy Bush számon tartja Orbán Viktor négy évvel ezelőtti viselkedését" – reagált lapunk megkeresésére Révész Máriusz. A Fidesz szóvivője szerint Gyurcsány olyan szavakat adott az Egyesült Államok elnökének szájába, amelyek valójában nem is hangoztak el. Révész Máriusz felhívja a figyelmet, hogy az amerikai elnök a 2002-es választások után két nappal elismerő levélben méltatta Orbán Viktor kormányzatát, az amerikai–magyar kapcsolatok megszilárdítását és a terrorizmus elleni harcban nyújtott segítséget.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!