hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ki szavatol a Rádióért?
Tovább nyúlik az elnökválasztás

2005. 08. 30.
Technikailag ugyan kivitelezhető lenne, egyelőre azonban nincs túl sok esély arra, hogy a következő hetekben sikerüljön új elnököt választani a Magyar Rádió (MR) élére. A héten felbontották az immár harmadik választási forduló 14 pályázati anyagát, ám eközben tovább folyik az ideiglenes elnökségről szóló jogi és politikai vita. A Heteknek Gellért Kis Gábor, az MR kuratóriumának elnöke, illetve Trombitás Zoltán, a kuratóriumi elnökség fideszes delegáltja értékelte a jelenlegi helyzetet. 

Gellért Kis Gábor:

"Abban nincs vita közöttünk Trombitás Zoltánnal, hogy a Kondor Katalin által előidézett helyzet, vagyis Hollós János ideiglenes ügyvezetői megbízása nem legitim" – kezdte mondandóját Gellért Kis Gábor. Érdekes momentumnak nevezte, hogy miután a kuratórium elnöksége megbízta Szijártó Istvánt az ideiglenes vezetéssel, Kondor két napig vele egyeztetett az átadás-átvételről, majd mégis Hollósnak adta át a vezetést. (Helyettesítésről itt azért nem lehet szó, mert nincs már elnök, akit helyettesíteni lehetne – pontosabb, ha utódlásról beszélünk.) Ugyanakkor az ellenzéki kurátorok rendre figyelmen kívül hagyják az Országgyűlés 17/1996-os határozatát, amely egyben az MR Közalapítvány alapító okirata is. Ez a jogszabály kimondja, hogy minden olyan ügyben, amelyet a törvény vagy a határozat nem rendel a nagykuratórium hatáskörébe, a kuratóriumi elnökségnek kell döntenie. Márpedig az ideiglenes vezető kijelölését egyetlen jogszabály sem utalja a nagykuratórium hatáskörébe. Tulajdonképpen az MR esetében a közgyűlési jogkör megoszlik a nagykuratórium és az elnökség között. "Álláspontom szerint ezt az országgyűlési határozatot a cégbíróság is figyelmen kívül hagyta, amikor elutasította Szijártó tulajdonosi megbízottként való bejegyzését" – mondta el a szocialista delegált.

Ami a működéshez szükséges pénz átutalását illeti, kívülről valóban zsarolásnak tűnhet, hogy a rádió nem kapja meg a teljes összeget, ugyanakkor az államháztartási törvény értelmében egy törvénytelenül működő intézmény nem kaphat közpénzt – magyarázta Gellért Kis. Mint mondta: Mivel a Magyar Rádió jelenleg nem rendelkezik törvényes vezetéssel, még akkor is törvénytelenül járok el, amikor lehetővé teszem, hogy a 600 millió forintos havi juttatásnak csak egy részét is megkapja a rádió. Remélem, hogy szeptember folyamán sikerül elnököt választanunk, de erre nem látok garanciát – mondta a szocialista delegált. 

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!