Se cukor, se chips – beteltek Fotó: Somorjai L.
Okulva a fejlett országok példáján, ahol a féktelen fogyasztás nyomán komplett iparágak alakultak már ki a helytelen táplálkozás fizikai és lelki következményeinek kezelésére. "El akarsz hízni? Egyél gyorsétteremben!" – hangzik a legutóbbi figyelemfelhívó szlogen. Magyarra lefordítva: "Le a cukrozott üdítőkkel és a vajas-leveles tésztákkal az iskolai büfékben!" Az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet kutatóit azon megfontolás vezette, hogy a táplálkozási szokásokat olyan irányba lehessen terelni már a kialakulásuk folyamán, amelynek révén a későbbiekben elkerülhetővé válnak olyan betegségek, amelyek éppen a helytelen táplálkozási szokások nyomán alakulnak ki. A mostani ajánlás értelmében idény szerinti zöldségnek és gyümölcsnek mindennap szerepelnie kell az iskolai büfék étlapján, nem szerepelhet azonban cukorka és chips – a csokoládéról azonban még tárgyalnak. A hazai reklámok témájában új színfolt az ásványvízreklám, amit a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek messzemenőkig támogatnak, hiszen a kutatások alátámasztják a víz-, ezen belül az ásványvízfogyasztás jelentőségét az egészségmegőrzés szempontjából. Ajánlásukban éppen ezért szerepel az is, hogy a szénsavas, cukrozott üdítőkkel szemben az iskolákban is részesítsék előnyben az ásványvizet, illetve a százszázalékos gyümölcsleveket. Ezzel hazánk a globalizálódás egy újabb jegyét ölti magára, ezúttal azonban kétségkívül a saját javát szolgálja vele, hiszen a jóléti államokban már egész sor új iparág kényszerült létrejönni a helytelen táplálkozás okozta fizikai és lelki panaszok orvoslására.