hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Titkok nélkül
Szanyi-ügy: szivárgás, hazugság?

2005. 07. 26.
Mi az aggasztóbb jelenség: hogy egy államtitkár zavarosakat mond egy bizalmas titkosszolgálati értekezleten, vagy hogy azt egy ellenzéki napilap le tudja közölni? Szanyi Tibor cáfolja a neki tulajdonított kijelentéseket, a Nemzetbiztonsági Hivatal pedig aggályosnak tartja a kiszivárogtatást.Szanyi. Feddőzik Fotó: MTI

Az ellenzéki napilap az Információs Hivatal (IH) hétfői ülését követő számában – legalábbis állításuk szerint – szöveghűen idézte Szanyi Tibornak, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkárának szavait, miszerint "a maffiatechnika" elérte a kormányzati szférát is, valamint "Izrael nem egy ország, hanem egy szervezet". Az államtitkár első körben azzal utasította el a nyilatkozatokra felkínált lehetőséget, hogy egyetlen sajtóorgánumnak sem lehet információja a titkosszolgálatok zárt értekezletéről, mondván, hogy ezzel a titkosszolgálatok jellege (hangsúly a titkos jelzőn) szűnne meg, ám mikor egyértelművé vált taktikája tarthatatlan volta, egyszerűen megcáfolta a napilapban neki tulajdonított kijelentéseket. Mondta, vagy nem mondta, talán soha nem derül ki, izgalmas kérdés azonban az is, hogy miként jutott az információ egy ellenzéki napilap szerkesztőségébe. 

Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkár elmondta a Heteknek, hogy az Információs Hivatal, munkájának jellegénél fogva, eleve titkos tevékenységet végez, és bár a hagyományos évi értekezleteken nem tárgyalnak meg egyes konkrét információkat, minden résztvevő tudja, hogy a megtárgyalt témák alapjául minősített információk szolgálnak. Így van ez egyébként világszerte a hasonló tevékenységet folytató szervezeteknél. Tudják ezt azok a személyek is, akik ezekre az értekezletekre hagyományosan meghívást kapnak mint bizonyos állami vezetők vagy a társszervek képviselői, illetve az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának tagjai – állítja Tóth András, aki szerint ilyen körülmények között egyáltalán nem tekinthető természetesnek, hogy a vezetői értekezleten elhangzottakat bárki a jelenlevők közül kiszivárogtatja és eljuttatja egy napilaphoz. 

"Szanyi Tibor, a GKM politikai államtitkára külgazdasági stratégiánkról, az EU-országokkal és más államokkal fenntartott kapcsolatainkról tartott előadást a tanácskozáson. Ami a neki tulajdonított szövegrészt illeti, mint utóbb a sajtóban megjelent nyilatkozatából kitűnik »így és ez nem hangzott el«, következésképp az államtitkár szavait nem idézték szöveghűen" – tette hozzá a nemzetbiztonsági államtitkár.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!