hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Demokráciát adnak a népnek
2012-ben köszönt be a digitális korszak

2005. 07. 26.
Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) e heti döntésének jóvoltából újabb öt évig "élvezhetjük" a kereskedelmi tévé-csatornák kifejezetten műsorsugárzó tevékenységét, valamint egyelőre újabb egy, de előfordulhat, hogy nemsokára még további kettő közszolgálati csatorna között osztható majd el az adófizetők pénze.Rudi Zoltán. Zöld utat kapott Fotó: MTI

De az is lehet, hogy még itt sincs megállás, hiszen tavaly óta 6-7 tematikus adó beindításának tervét jelentették be a közszolgálati televízió vezetői. Még szerencse, hogy eddig csak az m3 kérelme érkezett meg a testület elé. A Demokrácia névre keresztelt tévéadót – mint műholdas szakosított közszolgáltatást – a médiatestület azt követően vette nyilvántartásba, hogy az MTV beadványa megfelelt a törvénybe foglalt alaki előírásoknak. Tartalmi részt azonban nem vizsgálhat a testület. Így hát az is biztos, hogy ha a Duna Televízió által tervezett Autonómia és Unió elnevezés? csatornák nyilvántartásba vételi kérelme megfelel a feltételeknek, az ORTT azokat is bejegyzi – tájékoztatta a Heteket Vékony Éva, a testület szóvivője. A grémium öt tagja közül négyen támogatták a döntést, az egyetlen ellenszavazat Szalai Annamáriától, a Fidesz delegáltjától származott. 

"A Demokrácia csatorna elindítását konkrétan az indokolja, hogy az MTV menedzsmentje tiszta profilú, kulturális, tudományos, művészeti, az emberi alkotó képesség eredményeinek bemutatását előtérbe helyező tévéadóvá szeretné alakítani a kettes csatornát, míg az m3 a különféle fontos közéleti és politikai rendezvények, események, vitaműsorok, parlamenti közvetítések, illetve regionális vallási és kisebbségi műsorok számára biztosítana kiszámíthatóbb terepet" – mondta el lapunknak Rudi Zoltán, az MTV elnöke. Miután a 2005-ös költségvetés 25,6 milliárd forintot irányzott elő a közszolgálati tévé számára, annak elnöksége ebből 680 millió forintot különített el az m3-as csatorna őszi beindítására. A tévéelnök szerint "elképesztően kevés idő" áll rendelkezésre a beruházásokhoz szükséges közbeszerzési eljárások kiírására, hiszen az engedély hiányában eddig kötve volt a kezük. Gondot már csak a költségvetésben zárolt ominózus tíz százalék okozhat, amennyiben ugyanis a megállapított milliárdok nem vándorolnak át a királyi tévé kasszájába, az új csatornát csak a másik két adó rovására lehetne elindítani. Ezt pedig Rudi Zoltán nem szeretné. 

Vihart azonban nem is a köztévé "elágazásai", hanem a kereskedelmi csatornák koncessziójának öt éves kitolása kavart. Szalai Annamária egyenesen puccsról, politikai összefogásról beszélt
a döntést követően. Tény, hogy a testület szerdai döntése egy több pontból álló, a szocialista delegált Ladvánszky György javaslata alapján dőlt el, melynek értelmében mind az RTL Klub, mind pedig a TV2 további öt évre birtokolhatja pozícióját a médiapiacon, illetve a 2006-ban lejáró két körzeti és 36 helyi műsorszolgáltatási jogosultság meghosszabbítása is megtörtént. "A törvény előírása alapján a műsorszolgáltatónak a jogosultság lejárta előtt 14 hónappal be kell jelentenie a hosszabbítás igényét, de a kereskedelmi tévék már korábban benyújtották erre vonatkozó kérelmüket" – mondta el Vékony Éva. A szóvivő beszámolója szerint amikor a két kereskedelmi csatorna megnyerte a pályázatot, tíz évre kapták meg a jogosultságot, melyhez társult a jogszabály szerint egy "bármikor lehívható opció", azaz az ötéves meghosszabbítás lehetősége, melynek gyakorlatilag egyetlen komoly feltétele a súlyos szerződésszegéstől való tartózkodás.

Szárnyra kelt híresztelések szerint a testület döntésének sebességét az a kormányhatározat is fokozta, amely 2012-re az analóg műsorszolgáltatásról digitálisra történő átállást írja elő. Ennek mikéntjét és a totálisan új helyzet szabályait még homály fedi. "Ha eljön a digitális világ, minden nyitott lesz, rengeteg szolgáltató kitörhet, teljesen más lesz a piac, mint jelen pillanatban. Addig mindenesetre szűkös kincs a frekvencia." – értékeli a lehetőségeket Vékony Éva.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!