hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Baloldali mozgalmárok
Bulival próbál hódítani az MSZP

2005. 07. 26.
"Kis politika, fergeteges buli, hozd magaddal barátodat is!" – invitált a Hajógyári-szigetre Gyurcsány Ferenccel való beszélgetés ürügyén az Alapítvány a Modern Baloldalért (AMOBA), amely nyári programjaihoz azt javasolja, hogy a tagok óvszert is hozzanak magukkal. Az online társasjátékot szervező MSZP-közeli társaság a fiatalok politikai közéletbe való bekapcsolását tűzte ki célul, amit – hasonlóan a párt ifjúsági szervezeteihez – "csajozás, pasizás, sörözés" oldalvizén igyekszik elérni.





Gyurcsány Ferenc a Hegyalja fesztiválon. Az élet habos oldala? Fotó: MEH

"Ma nagyon nehéz megszólítani a fiatalokat, mert eltávolodtak a közélettől. A szórakozáson keresztül azonban el lehet őket érni" – magyarázta megkeresésünkre a Fiatal Baloldal (FIB) egyik vidéki szervezője, aki egyúttal figyelmünkbe is ajánlott egy Duna- és egy Tisza-parti "partit", ahol sörözéssel-csajozással építhetnénk a közösséget, ha akarnánk. A fiatalembertől megtudtuk, hogy lesznek komoly beszélgetések is, "de az a jó, ha ezek egyensúlyban vannak a lazább programokkal". Egy másik, szintén baloldali érzelm? fiatal önkritikusabb volt. "Régebben színvonalasabbak voltak a rendezvényeink. Úgy tűnik, ma ezek sem szólnak másról, csak a bulizásról, no meg a tagtoborzásról. Zuschlag után szabadon ma az a divat, hogy minél több embert be kell szervezni, mert akkor nagyobb az adott szervezetnek, illetve vezetőinek a súlya" – állította. 

Belső kritikusai szerint a májusban elindított Amőba nev? program sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. "A nem éppen kreatív – a 100 lépés program körül forgó – online feladatoktól legfeljebb néhány hiperaktív játékos és csapat jön tűzbe, sok regisztrált amőbás már nem is vesz részt az egészben" – mondta egyikük, aki szerint a játék célja már csak annyi, hogy Gyurcsány Ferencnek "ürügyet" szolgáltasson a fiatalokkal való találkozáshoz. Interjúalanyunknak erről is megvan a véleménye. "A nyári szünet közeledtével egyre több olyan programot szerveztek, amit nemhogy egy felelős miniszterelnök, de még egy utcai bohóc sem vállalna be rendes körülmények között. Az árulkodó elnevezés? »éjféli párnacsata« buli igazából csak a kezdet volt" – mesélte, hozzátéve, hogy a mozgósító sms-ekben a szervezők rendre javasolják, hogy óvszert is hozzanak a játékosok. Az amőbások egyébként a nyár folyamán az összes ifjúsági fesztivált végigjárják, amelyeken feltűnik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is. 

"A buliknak a közösségépítés a célja, de magam sem szeretném, ha csak erről szólna a tevékenységünk. A játékosok egyébként éppen azért »verik a fejemet«, mert kevés közös bulit szervezek" – magyarázta megkeresésünkre Horváth Loránt, az Amoba kuratóriumi elnöke. Mint megtudtuk, az online társasjátékba eddig csaknem nyolcezren regisztrálták magukat, és közel kétezerre tehető a teljes jogú játékosok száma. Az elnök úgy látja, ez nem nevezhető rossz eredménynek, és szerinte a feladatok sem gyengék, mivel "a maximális pontszámot elég nehéz elérni". 

"Nyár van, ilyenkor a táborszervezésre nagyobb hangsúlyt teszünk, de ez nem azt jelenti, hogy a politikával ne foglalkoznánk" – mondta programjaikkal kapcsolatban Szitka Péter, a FIB elnöke. A hivatalosan 3 ezer 500 főt soraiban tudó szervezet a hétvégi választmányi ülésén létrehozta a választási és operatív munkacsoportot, amely szeptemberre készíti el programját, amelyben az ígéretek szerint a harmincöt év alatti korosztály gondolatai jelennek meg majd hangsúlyosan. A kiszivárgó hírek szerint azonban nemcsak munka, hanem komoly belháború is folyik a szervezeten belül, amelynek lényege, hogy az egyes érdekcsoportok egymás rovására igyekeznek bebiztosítani karrierlehetőségeiket az MSZP-ben. Ezzel kapcsolatban Szitka annyit mondott: teljesen természetes, hogy egy demokratikus szervezetben vannak viták, de ezeket meg fogják oldani.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!