hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fúj a kormányváltás előszele?
Hároméves a koalíció

2005. 06. 07.
Három éve alakult meg az MSZP–SZDSZ-kormány. A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint nem sok esélye van annak, hogy ez a formáció 2006-ban tovább folytathatja a kormányzást. Ráadásul, ha jövő héten nem Szili Katalint választja meg az Országgyűlés államfőnek, akkor – ahogy egy Szili-párti szocialista fogalmazott – "már csomagolhatunk is". Tájkép csata előtt.Hiller István, az MSZP elnöke. Szavazóbázist épít Fotók: Vörös Szilárd

Jól kezdett a koalíció, hiszen az ötvenszázalékos béremelés és az első intézkedések hatására soha nem látott magasságokba emelkedett az MSZP támogatottsága, elérve a hatvanszázalékos álomhatárt. 2003-ban azonban fordulat történt, a Medgyessy Péter vezette kormány népszerűsége, és ezzel a párté is, lassú visszaesésbe kezdett, miközben a Fidesz "feljött", és 2003 közepén átvette a vezetést. Medgyessy több kísérlete – az azóta elfelejtett Európa-terv és a közjogi csomag – ellenére 2004 augusztusára mélypontra zuhant a legnagyobb kormánypárt tetszési indexe. 

Gyurcsány Ferenc ugyan fordulatot hozott, többször feltornázta ezt a mutatót, de májusra a biztos pártválasztók között a Fidesz újra jelentős előnnyel rendelkezik. Bármenyire is igyekeznek szépíteni baloldalon a történéseket, Gyurcsány miniszterelnökként mindössze az MSZP zuhanását állította meg. 

A csapásirány: "Száz lépés"

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!