hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Művészbejáró
Tömegérdeklődés a faluparlamenten

2005. 05. 03.
Sándor Pál filmjének címdalára talán mindenki emlékszik: "Egyedül nem megy – egyedül nem megy." Valószínűleg ez a gondolat vezette a Fidesz képviselőit is, amikor Orbán Viktor kitalálta a faluparlament gondolatát. Ha egyedül nem megy, akkor kell egy segítő, aki történetünkben Eperjes Károly színművész, aki nem először mártózott meg a politikai show-műsorok világában, ezúttal a békési Mezőgyánon. Eperjes Károly: "A Kossuth-díjjal nem tudok ott elszámolni" 

"Délután ötkor, ez az időpont a tuti, gyere el!" – bíztat Zoltán, a mezőgyáni polgármester a telefonban, mikor a faluparlament időpontját firtatom. A határ közeli faluról nem sokat tudok, csak annyit, valamikor itt működött egy határőr laktanya, benne a hírhedt Síró századossal, aki a határőrök réme volt. Az egykori befolyásos Tisza család birtokán lévő faluban jelenleg ezerháromszázan élnek, és zömében jobboldaliak. A polgármester szerint száz százalékban. Miután egy komolyabb felhőszakadás közben elérem a falu határát, még az ég is kiderül. Idilli a hangulat, a villanyoszlopon gólyák kelepelnek, a falu felett szivárvány jelenik meg. A főtéren gumicsizmás, kalapos férfi
kaszál, "mert az eső után csúszik a kasza igazán" – ő mutatja a helyes irányt: "Csak egyenesen, se jobbra, se balra, ott van a Kultúr." Mindjárt jön ő is, mondja kalapját billentve, "csak hát a jószágnak kell egy kis friss zöld, így tavasszal ez a legfontosabb".

Lassan gyűlik a tömeg a parlamentre. Már el is múlt öt óra, mikor egy báránybőr kalapos férfi integetni kezd: "Gyüjjék be mindenki, aki akar, mert elkezdjük a parlamentet." A tömeg olyan háromszáz fős lehet, mindenki él a gyanúval, hogy a várva várt művész úr még nincs itt, de engedelmesen bevonulnak. A báránybőr kalapos mellém áll, és két, oldalt álló hajdani moziszékre mutat: ez itt a sajtó helye. A terem valamikor moziként is funkcionált, de kilencvenkettő óta nincs vetítés, jobbára csak politikai fórumokra meg nyugdíjas rendezvényekre használják.Kis falu – nagy érdeklődés Fotók: H. S.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!