hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Melegpárti SZDSZ
Vita a diszkriminációról

2005. 05. 03.
Az SZDSZ szerint az állam negatív diszkriminációt alkalmaz, amikor különbséget tesz az élettársi és a házastársi kapcsolatok között. A párt továbbá úgy véli: az állam nem tehet különbséget polgárai között aszerint, hogy azoknak milyen a szexuális orientációja. Legújabb törvénytervezetük ezt a fajta "diszkriminációt" szeretné megszüntetni a "regisztrált élettársi kapcsolat" bevezetésével.  "Mivel a regisztrált élettársi kapcsolat meleg párok számára is adott, megszűnik az állam által most gyakorolt, szexuális orientáció szerinti diszkrimináció" – olvasható a párt honlapján, ahol a spanyol példára hivatkoznak, ahol a közelmúltban engedélyezték a melegek házasságát. (Franciaországban viszont a bordeaux-i fellebbviteli bíróság érvénytelenítette az ország első, homoszexuális pár által kötött esküvőjét.)  A parlament elé napokon belül beterjesztésre kerülő javaslat elfogadása, illetve törvényerőre emelkedése esetén az élettársi kapcsolat regisztrálására az anyakönyvvezető lesz hivatott. A regisztrált kapcsolat felbontását akármelyik fél kérheti, így akár egyoldalú bejelentéssel is megszüntethető lenne ez a jogviszony – jelentette be a párt sajtótájékoztatóján Hankó Faragó Miklós, az igazságügyi tárca politikai államtitkára. Csőzik László, a párt ügyvivője pedig kijelentette: a szabad demokraták szerint az államnak nem lehet "kedvenc" együttélési formája. Az ügyvivő szerint a homoszexuálisok eleve hátrányosabb helyzetbe kerülnek a jelenlegi rendszerben, mivel ők egyébként sem köthetnek házasságot.  A felvetés kapcsán egyedül az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ), az MKDSZ és a KDNP ifjúsági társszervezete tiltakozott. A szervezet már korábban nyilvánosságra hozta a Családvédelmi Charta 2005. elnevezés? dokumentumát. A charta több téren is ellenvéleményt fogalmaz meg a melegek jogi igényeinek teljes kiszolgálásával, így főleg a melegek házasságával és örökbefogadásával kapcsolatban. Szerintük nagyon veszélyes ugyanis, ha e témakör társadalmi elfogadottsága és jogi megítélése kizárólag a homoszexuálisok álláspontját tükrözi. Az IKSZ szerint szükséges, hogy a homoszexualitás társadalmi veszélyeiről is szó essék. Látnunk kell a jövő családjaira gyakorolt hatását. Csak ekkor kaphatunk ugyanis objektív képet, és csak ekkor lehet viszonylagos társadalmi konszenzussal jogilag is rendezni a homoszexuális kapcsolatok helyzetét. Meggyőződésünk, hogy a melegek házasságának bevezetése helytelenül egyoldalú és mély társadalmi sebeket ejtő lépés lenne.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!