hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Feltüzelt gazdák
Pacal, traktor, kormánydöntés

2005. 03. 15.
"A sajtó szerint mocskos jobboldaliak vagyunk" – mondja egy bajuszos gazda szerda este, a Felvonulás téri melegedő sátorban, miközben a szerdai tárgyalások eredményeinek esti bejelentésére várunk. "Jönnek a gazdák újabb traktorokkal, újabb csomópontokat keresünk. Most nem beszélhetünk őszintén, mert itt mások is vannak" – hallatszik a szpíker hangja. Valaki Magyar Fórumot osztogat, később a Vass Albert Alapítvány elnöke szólal fel. A mai napon nemzetközi sajtótájékoztatótis tartottak, "csapataink harcban állnak, a kormány a helyén van" – fokozzák a hangulatot, s úgy tűnik, immár a kormány megdöntésére készülnek a magyar gazdák.



Kossuth tér 2005. március: holland traktor, orosz zsebkendő Fotó: Vörös Szilárd

Miközben az elhúzódó, csapadékos tél miatt óriási belvízveszély fenyegeti az országot, a magyar gazdák Budapesten vitatkoznak.

"Körvonalazódik valami, amiből vagy lesz megállapodás, vagy nem" – jelenti be a szpíker este nyolc órakor a "hírt" a gazdák melegedő sátorában ahol vasárnap még ökumenikus misét tartottak. "Minden szót ötször, tízszer átnézünk, hátha valami csel van benne – folytatódik a szöveg – a gabonaintervenció sokadik olvasatán megyünk keresztül, és ebben a kérdésben egy fikarcnyit, egy jottányit, egy millimétert sem fogunk engedni."

Miközben a gazdák delegációja "minden fillérért ádáz harcot vív", mi egyre inkább arra hajlunk, hogy itt biztosan nem lesz megállapodás. Az elhangzottak szerint "szó sincs arról, hogy március 15-ét meg akarnák zavarni a gazdák" – a bekiabálások azonban élő cáfolatai a fenti mondatnak. Simó József, a Vass Albert Alapítvány magyarországi elnöke tovább szítja a kedélyeket, másnapra pedig Eperjesi Károly fellépését várják az agrárium protestáló képviselői, akiknek a legtöbbje a bejelentés előtt szétosztott Magyar Fórumot tart a kezében, amely szerint "ma a magyar szabadság jelképe a traktor". A beszédek végén pedig lelkesen hangzik az Orbán Viktor által meghonosított köszöntés "parafrázisa": "Hajrá gazdák, hajrá magyarok!" 

Úgy tűnik, most sikerült fogást találni a Gyurcsány kabineten, hisz a követelések egy része jogos.

Az MSZP szerint a demonstrációk mögött a Fidesz keveri a kártyát, és a gazdákat eszközül használja fel érdekeinek megfelelően. "A Fidesz nem a gazdák mögött, hanem mellettük áll" – nyilatkozta a legnagyobb ellenzéki párt a vádakra reagálva. A téren tartózkodó agrárdolgozók pedig "politikamentesen" akarják lezárni a fővárost, ha követeléseik nem teljesülnek – legalábbis ezt felelte kérdésünkre több, Hajdú-Biharból érkezett gazda. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!