hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Emelték a tétet
Mszp: kinyitják az ügynökaktákat

2004. 12. 13.
Az MSZP vezérkara teljesen váratlanul úgy döntött, hogy – német mintára – korlátozás nélkül megnyitnák a III-as főcsoportfőnökségnél keletkezett összes állambiztonsági iratot. 



Lendvai Ildikó, Hiller István és Burány Sándor. "A múltat le kell zárni." Fotók: MTI

A párt parlamenti frakciója már életre is hívott egy munkacsoportot a részletek kidolgozására. Hogy új szelek fújnak a szocialisták háza táján, már jelezte Gyurcsány Ferenc múlt heti lapszámunkban adott interjúja, melyben a miniszterelnök kifejtette, hajlandó a múlt megismerésére vonatkozó jogot újszerűen értelmezni. A legnagyobb kormánypárt terveit a többi parlamenti párt is támogatja. Igaz, a jelen helyzetben nem is tehetnek másként. 

Talán Molnár Gál Péter színikritikus lebukása lehetett az utolsó csepp a pohárban, bár már korábban is tarthatatlan volt a helyzet, hiszen az utóbbi időben három-négyhetente kerültek elő új nevek az ügynöki kalapból. Bár a heveny népszavazási kampány miatt átmenetileg szüneteltek a lebukások, nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy akár a közeli jövőben folytatódhatnak a további "nagy halak" lelepleződése okozta megrázkódtatások. 

Az MGP-ügy hatására az SZDSZ újra felvetette korábbi javaslatát, hogy az átvilágítandók körét szélesítsék, például az újságírókra és a püspökökre egyaránt. Érdekes, hogy a javaslatot Tóth Károly szocialista politikus – igaz, mindvégig hangoztatva, hogy nincs frakcióálláspont – tartotta a leginkább időszerűtlennek. A Fidesz első reakcióként az átvilágító bírák év végi mandátumának lejártát tartotta "szűk keresztmetszetnek." 

A jogos kritikára tárgyalások kezdődtek a Parlamentben.



A történeti hivatal páncélterme. Hétpecsétes titkok kerülhetnek napvilágra 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!