hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Generációs ugrás
MSZP-kongresszus

2004. 10. 25.
Az acélszürke és a tengerkék színek domináltak a szocialista kongresszuson. A szervezők különösen büszkék voltak arra a "csúcsszuper" vetítőre, amely egyszerre háromfajta mozgóképet tudott vetíteni a majd\' negyvenméteres vászonra. "A világon száz – ebből három Spielbergnek –, de az országban csak egy van belőle" – mondogatták. Korábban az MSZP-gyűlések anakronisztikus stílusjegyeket viseltek magukon, méghozzá a szocreál és futurizmus egyvelegét. Mára a szocreál eltűnt, és maradt a tetőtől talpig high-tech, amely ugyan profizmust sugall, de – lakberendezők állításai szerint – a személytelensége a magánszférában nehezen elviselhető. Manapság elsősorban az üzleti világ alkalmazza a tudás-hatalom-pénz uralmát kifejező stílust.Hiller István és csapata. Három évvel fiatalabbak, mint a Fidesz-vezérkar Fotó: Vörös Szilárd

Az üzleti világból érkező miniszterelnökkel a menedzserkultúra hatása is erőteljesen megjelent. Mind a kormányfő, mind az új pártelnök beszédeinek megírásában politológusokból és szociológusokból álló "vérprofi" csapat segédkezett. Mindenesetre a rendkívüli kongresszus a párt modernizálását és a fiatalítást helyezte középpontba. A gyűlés egyik győztes érdekcsoportja, az MSZP vezetésében több posztot "begyűjtő" fiatal politikusokból álló Mozaik-csoport is "menedzseri hatékonysággal" szervezte be magát a párt felső vezetésébe. Az egyszer? küldöttek – akik meghajtották a fejüket a Gyurcsány-Hiller páros "minden a hatékonyság"-elvét sugalmazó lendülete előtt – azzal a dilemmával küszködtek, hogy mi marad a kissé lomha, vitatkozós, olykor szervezetlennek tűnő, de kedélyes, egymással törődő pártból.

Az idősebbek a magánbeszélgetésekben halkan ugyan, de nehezményezték a fiataloktól hallott, az "ősökről" – azaz róluk – szóló új jelmondatokat: ki kell söpörni az ősbolsikat, az őskövületeket, az ősbölényeket és így tovább. Szóval aggódtak: mennyi marad a vörös szegf?ből, a régi MSZP-ből? 

Két beszólás

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!