hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bagóra vett törvény
Füstölgő képviselők és társaik

2004. 09. 27.
– Jó napot kívánok. Balázs Vera tiszti főorvos vagyok. Kérem a személyi adataikat – zavarta meg az országgyűlési képviselők és az újságíró beszélgetését egy hirtelen feltűnt hölgy a Parlament folyosóján. – De hát mit követtünk el? – kérdezték csodálkozva. – Önök tiltott helyen dohányoznak! – jött a válasz.

A döbbent csendet követően a képviselőknek hirtelen eszükbe jutott a kötelességük, és a "menedékjogot" biztosító ülésterembe siettek. Ezután valahogy az újságíró is megúszta a bírságot.

"Nem vagyok rendőr, nem foghatom meg a tetten ért politikusok zakóját, amíg az adataikat fel nem veszem" – felelte érdeklődésünkre a tiszti főorvos. Amíg pedig az aláírásával nem ismeri el, addig – jegyzőkönyv hiányában – senkit sem lehet megbüntetni tiltott helyen történő dohányzásért.

Egy biztos: a képviselők most nem a dohányzásellenes törvényről szavaztak, hiszen ezt már megtették 1999-ben, amikor az akkor jelenlévő mind a hat párt megszavazta a nem dohányzók védelmében hozott törvényt. Ennek értelmében, tiltott helyen történő dohányzásért akár harmincezer forint bírságot is kiszabhat a jogszabály betartatásáért felelőssé tett ÁNTSZ – akárki lett légyen is az elkövető. A dohányzásra alkalmas helyek kijelölésének a hiánya pedig ötvenezertől több százezer forintig terjedő bírságot is vonhat maga után. 

Ez utóbbiban a Tisztelt Ház teljesítette kötelezettségét, és az ülésteremtől nem messze különtermet jelöltek ki arra, hogy a "szenvedélybeteg" honatyák és honanyák egymást mérgezhessék a füsttel.

A törvény által dohánymentesnek ítélt folyosón azonban nem sok változás történt – itt egyszer lapunk munkatársát is megkérte egy hivatalába frissen beiktatott miniszter, hogy "bagóval a kezében" – legyen szíves – még véletlenül se készítsen róla fényképet. Úgy látszik, később már elpárolgott az efféle óvatosság, hiszen a mostani ellenőrzés is úgy indult, hogy fotókkal illusztrált bejelentés érkezett az V. kerületi ÁNTSZ-hez, amelynek kötelessége a bejelentésre reagálni, és amely egyébként véletlenszerűen ellenőrzi a törvény betartását. 

"Ha kimegyünk a helyszínre és ott éppen senki sem dohányzik, akkor azt kell mondanunk, hogy betartják a törvényt. Tudjuk, hogy a dohányzás szenvedélybetegség, azonban úgy gondoljuk, hogy a törvény betartása nagyrészt intelligencia és fegyelmezettség kérdése" – mondta lapunknak a tiszti főorvos. Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy kik voltak a tetten ért "füstölgők", ezt a választ kaptuk: "Nem az a lényeg, kik voltak, hanem az, hogy jó példával elöl járva, legalább a saját házuk táján tartsák be azokat a törvényeket, rendeleteket, amelyeket maguk alkottak." Azért, hogy a műemlék jellegű, rézből készült szivartartók senkit meg ne tévesszenek ezután, hamarosan a Tisztelt Ház a folyosóin is mindenütt ki fogják tenni a táblát: "Tilos a dohányzás!"

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!