hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Reszkessetek, bliccelők
Házamat a parkolásért

2004. 08. 22.
Több mint tizenötezer fizetési felszólítást küldtek ki az elmúlt napokban a parkolási díjat nem fizető autósoknak. Aki nem fizet, bíróságon próbálhat érvényt szerezni az igazának, ám ez az esetek többségében nem szokott sikerülni. A parkolótársaságok elszántak, nem fizetés esetén jelzálogbejegyzésre és árverezésre is sor kerülhet. A zsákmány az adós autója vagy rosszabb esetben ingatlana is lehet. 



A hatalom szigora. Előbb-utóbb mindenért megfizetünk Fotó: Somorjai L.

Parkolási díj nem fizetése miatt jelenleg körülbelül 1500 peres ügy van folyamatban, tudtuk meg dr. Kézdi Andreától, a fővárosban működő három parkolási társaság jogi képviselőjétől. Az ügyvédnő szerint azonban ősztől akár több tízezerre is nőhet ezeknek az ügyeknek a száma. "Az általam képviselt ügyek többségében 50-60 ezer forinttal tartoznak az ügyfelek, amit nem fizetés esetén a bíróság ráterhelhet az adósok lakására is. Árverezésre eddig még nem került sor, mert ekkora összeg miatt senki nem szeretne megválni az otthonától, és inkább kifizetik a hátralékot" – tudtuk meg az ügyvédnőtől. 

Eddig csaknem száz esetben terhelték meg jelzáloggal az adósok ingatlanját, ami alól csak a fizetést követően szabadították fel az érintettek házát, lakását. Néhány esetben viszont hosszabb távra megoldották az adósok parkolási gondját, amikor is az adósságot a "bűncselekményt" elkövető autóra terhelték, majd fizetés híján elárverezték.

A mostani több mint 15 ezer fizetési felszólítást a IX. és XIII. kerületben működő Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. (BÖP) küldte ki a bliccelőknek. "Cégünknek összességében jelenleg 8-900 millió forintnyi kintlevősége van. Az adósságok többségét az első tartozók teszik ki, ők olyan százezren lehetnek, míg a három vagy annál több tartozást felhalmozó autósok megközelítőleg húszezren vannak. A mostani felszólításokat nekik postáztuk" – nyilatkozta a Heteknek Novák Péter, a cég ügyvezetője.

A meglehetősen nagy számú felszólítás oka, hogy a parkolási cég most próbálja ledolgozni eddigi hátralékát, a jövőben viszont rendszeresebben fogják felszólítani az érintetteket. Rossz nyelvek szerint azonban a társaságok tudatosan "halmozzák az élvezeteket", hisz az idő – kamat formájában – nekik dolgozik. "Rövidesen utolérjük magunkat, és akkor már havonta vagy kéthetente annak is tudunk levelet küldeni, aki csak egy pótdíjjal tartozik" – nyugtatja meg az ügyvezető azokat, akik a mostani "felszólítósdiból" kimaradtak.

A BÖP-nél a bliccelési rekord négyszáznál is több "ingyen parkolás" és az ehhez méltó bónusz, a másfél millió forintos büntetés. Az abszolút aranyérmes a fővárosban viszont az a vakmerő autós, aki néhány év alatt csaknem 3 és fél millió forintos parkolási díjat halmozott fel. Az ő szerencséje talán az, hogy hazánkban nincs halálos ítélet.

"Ha valaki nem fizet, akkor bírósághoz fordulunk, és fizetési meghagyást kérünk. Ha erre se fizet az autós, akkor ez perré alakul, és így fogjuk kérni a tartozás megfizetését. Ha valaki velünk szemben pert veszít – és az esetek kilencven százalékában ez így szokott lenni – a jogerősen megítélt tartozását a bírósági végrehajtó próbálja meg érvényesíteni. Ez lehet ingóság, mondjuk az autó, lehet munkabérletiltás, de végső esetben ingatlanra is ráterhelhetik ezt az összeget" – avatott be a behajtási folyamatba Novák Péter.

Az eddigi tapasztalatok alapján a fizetési felszólításoktól kevesen ijednek meg. Az értesítés kézbevételét követően az érintetteknek csak 10-15 százaléka szalad a postára befizetni a csekket. A parkolótársaságok a peren kívüli megállapodást javasolják az ügyfeleiknek, mert azt olcsóbban megúszhatják. A cégek nagyvonalúságát tükrözi az is, hogy részletfizetési lehetőséget biztosítanak az eladósodott autósoknak. 

"Nagyon sokan mind a mai napig figyelmen kívül hagyják ezeket a fizetési felszólításokat. Ősztől azonban nagyobb fizetési hajlandóságra számítunk. Ekkor indul ugyanis be az úgynevezett mediátori szolgáltatás, amikor is az ügyvédi kamara által kijelölt független testület mint egy mini bíróság megpróbálja majd a feleket egyezségre bírni. Ha ez sem vezet eredményre, akkor mi is polgári peres eljárásban próbálunk érvényt szerezni az igazunknak" – tájékoztatott az új lehetőségről Lónyai Tamás, a Budapest nagy részét ellenőrző Centrum Kft. kommunikációs igazgatója. 

A Centrum Kft. eddig még nem élt a jelzálog vagy az árverezés lehetőségével. "Azt nem mondanám, hogy a jövőben ilyen nem lesz, a jogi lehetőségek ugyanis adottak erre, de alapvetően ez nekünk nem célunk" – tette világossá a cég stratégiáját a kommunikációs igazgató.

Budapesten a parkolásokból eredő tartozások összértéke megközelíti a négymilliárd forintot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!