hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elnök asszony, mondjon le
Akcióban a Lakitelek munkacsoport

2004. 08. 22.
Tovább dúl a harc az MDF-en belül. A hétvégén a Lezsák Sándor nevével fémjelzett, belső ellenzékként emlegetett Lakitelek munkacsoport lemondásra szólította fel Dávid Ibolyát, mivel szerintük a párt rossz irányba halad a "Fidesz sértegetésével" és a "balra történő nyitással". A pártelnökhöz h? fórumosok szerint viszont egyszerűen arról van szó, hogy a lakitelkiek saját egzisztenciájukat kívánják bebiztosítani a nagyobbik ellenzéki párttal való szoros együttműködés által.



Dávid Ibolya sportversenyen. Leváltását is megússza? Fotó: MTI

"Elnök asszony, mondjon le! Engedjen utat az MDF megújításában azoknak, akik a lakitelki alapítás és az Antall József-i folytatás szellemében képesek lesznek méltó módon alakítani a párt politikáját, programját, szervezeti működtetését" – áll a Lakitelek munkacsoport hétvégi, dabasi összejövetelén elfogadott dokumentumában. Lezsák Sándor mindehhez hozzáfűzte: az elnök asszonynak célszer? lenne változtatnia a Fidesz sértegetésének gyakorlatán, "szeszélyes politizálásán", valamint felülbírálni megosztó vezetői stílusát.

Az MDF 23 fős parlamenti frakciójából 13 képviselő részvételével június végén megalakult Lakitelek munkacsoport szóvivője, Font Sándor a Hetek megkeresésére elmondta: "Úgy véljük, a Fidesz szapulása, korrupcióval történő vádlása, illetve a legfőbb ideológiai ellenlábas, az MSZP felé történő nyitás helyett az MDF-nek a nemzeti-keresztény értékrendet kellene határozottabban felvállalni." Azzal kapcsolatban, hogy ez az értékrend a gyakorlatban mit takar, Font kifejtette: "Elsősorban a történelmi keresztény egyházakhoz fűződő hagyományos, generációs kapcsolatok ápolását, a vidéki emberek problémáinak felvállalását, a család védelmét, illetve a társadalmi szolidaritást." Arra a kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy az MDF a Fidesz kebelén könnyen "feloldódhat", Font elmondta: a 2002-es választások során a két párt együttműködése nyomán a Fórum jelentősen megerősödött, a korábbi 16 fős frakció 24 fősre nőtt. Hozzátette: önálló, de a Fidesszel szorosan együttműködő MDF-ben gondolkodnak. 

Font arról is beszélt, hogy szerintük Dávid Ibolya az értékorientált MDF-et egy sikerorientált médiapárttá alakítja, sőt, mivel az az érdeke, hogy a Fidesz ne nyerhesse meg egyedül a választásokat, stratégiailag azonos platformra került a kormánypártokkal. Azzal kapcsolatban, hogy a szeptember 25-ei tisztújításra készülve 18 megyében és a fővárosban is a sikeres EP-választás nyomán megerősödött Dávid Ibolyát jelölték meg elnöknek, Font hangsúlyozta, hogy nem volt idejük a tagsággal megismertetni álláspontjukat, ezért alternatív elnökjelöltet sem állítottak. Hozzátette: egyelőre nem tisztázott, hogy jogszer?-e a tisztújító közgyűlés szeptember 25-ére történt összehívása.

Egyes MDF-en belüli vélemények szerint a lakitelkiek tulajdonképpen saját pozíciójukat féltik, hiszen a választásokon való önálló indulással – még ha a párt el is éri az öt százalékos küszöböt – jelentősen csökkenne a frakció létszáma. Ezért inkább egy együttműködési megállapodásban biztosítanák be saját jövőjüket, a Fidesz pedig támogatja is őket ebben – szól a magyarázat. A Fidesz keze nyomát többen is felfedezni vélik a történtekben. Emlékeztetnek arra, hogy annak idején a KDNP-t és a kisgazdákat is hasonló módszerekkel, egyes képviselők "kiemelésével" és belső ellentétek szításával "szalámizta" fel a Fidesz. Hozzáteszik: az előző kabinet idején az MDF-es Demeter Ervin és Manninger Jenő is a Fideszbe igazolt – később az előbbi titkosszolgálati miniszter, a másik közlekedési államtitkár lett; az ő példájukat követte Hende Csaba, aki miután a választásokat követően Orbán Viktor felkérésére elvállalta a polgári körök koordinálását, a közelmúltban átlépett a Fideszbe. 

"A pártvezetés és a választmány az EP-választást megelőzően alakította ki a később sikeresnek bizonyult stratégiáját, miszerint az MDF önállóan kíván indulni, megfelelő távolságra a Fidesztől. Az, hogy a lakitelkiek már most szeretnének megegyezni a nagyobbik ellenzéki párttal, azt gondolom, az érintett 13 ember megélhetésével áll összefüggésben" – nyilatkozta lapunknak Katona Kálmán elnökségi tag. Hozzátette: nincs kizárva, hogy együttműködnek majd a Fidesszel, de ezt közvetlenül a választások előtt kell eldönteni, "két választás közötti ellenzéki pártok nem szoktak kézenfogva járni". Szerinte a belső ellenzék szembe menetel a párttagság akaratával is, hiszen a tisztújítás során egy kivételével minden megyében Dávid Ibolyát jelölték elnöknek, Fontot és Lezsákot pedig saját megyéjükben még elnökségi tagnak sem javasolták. "Felméréseink szerint az MDF-szavazók kétharmada és a Fidesz-szavazóknak is több mint fele úgy gondolja, hogy a választásokon jobb eredményt tud elérni két külön induló jobboldali párt" – utalt a "kettő több, mint az egy" nézetre Katona, aki hozzáfűzte: "Nem értek egyet Orbán Viktornak azzal a kijelentésével, hogy csak egy nagy pártra lenne szükség a jobb oldalon, mert így hatékonyabb lenne a kormányzás. Igazi demokrata nem mond ilyet, akkor sem, ha a demokrácia költséges, fárasztó, sok egyeztetéssel járó intézmény."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!