hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nemzetközi sztár Munkácsy

2004. 06. 21.
Közel rekordáron, mintegy 200 millió forintnak megfelelő fontért kelt el Munkácsy Mihálynak A pataknál cím? festménye a londoni Sotheby\'s aukciósház árverésén. Az újdonsült tulajdonos egy magyar gyűjtő, aki bármennyi pénzt megadott volna a képért.Festmények vagyonokért 

Munkácsy 1885-ben készült alkotásának kikiáltási ára 85 ezer font volt, és a világ legnagyobb aukciós házának londoni központjában 120-180 ezer font (45-68 millió forint) bevételt vártak a licittől. Az ár azonban gyorsan felment 200 ezer font fölé, majd a csaknem negyedórás küzdelem végén már csak egy helyszíni és egy telefonos licitáló ígért folyamatosan egymásra, először 10 ezer, majd 5 ezer fontonként emelve az ajánlatokat. A kalapács végül 525 ezer fontnál (200 millió forintnál) csapott le, a teremben ülő licitáló utolsó ajánlatára. A leütési árat megfejelő cégjutalékkal együtt a bruttó ár több mint 590 ezer font. A sikeres licitáló a Magyar Távirati Irodának név nélkül elmondta: nem magának, hanem megbízójának vette a képet, aki nem szabott meg számára felső összeghatárt.

Mint Kemény Gyula m?gyűjtő, restaurátor a Heteknek elmondta: A pataknál cím? képért kifizetett 200 millió forint rekordközeli összegnek számít. Ennél magasabb áron – igaz, az nem nemzetközi, hanem hazai galériában – eddig csak egy kép kelt el, szintén Munkácsytól a Poros út című, 220 millióért. A szakértő szerint a magas vételi ár kedvező következménye lehet, hogy a nemzetközi gyűjtők felfigyelnek nemcsak Munkácsy, hanem más magyar festők alkotásaira is. "Sokukat ugyanis egy adott festmény – bármekkora művészeti értéke is van – addig nem is érdekel, amíg az nem százmilliókért cserél gazdát" – állítja Kemény Gyula. A m?gyűjtő azt is elmondta, jelenleg Magyarországon két-három olyan gyűjtő van, aki szinte bármennyit ki tudna fizetni egy festményért, ha azt meg akarná szerezni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!