hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rendszer és a gazdák
Egymillióan veszélyben

2004. 03. 01.
"Három forinton vitatkoznak a gazdák a kormánnyal" – összegzi a két hete tartó országos agrárdemonstrációk lényegét egy internetes újság. Három forinton? Valóban arról szól a történet, hogy három forinttal több vagy kevesebb legyen egy liter tej felvásárlási ára? Ezért fagyoskodik közel tízezer termelő napi nyolc órát az ország különböző útjain, teherautóikkal, munkagépeikkel lezárva a fél útpályát?  A hivatalos közleményekből szinte semmit nem lehet megérteni, ezért a legjobb, amit tehetünk, hogy magukat a demonstrálókat kérdezzük meg: mi a probléma? A válasz lesújtó: az, hogy a tejtermelők csőd közeli helyzetbe jutottak, csak a jéghegy csúcsa.



Traktorblokád Vecsésnél. Mindenképpen a multiké a bevétel Fotó: Reuters 

 Mellettük ugyanis szintén a tönk szélén állnak a baromfi- és a sertéstartók, a vetőmag- és a gabonatermelők. A teljes magyar mezőgazdaság. Azaz, egymillió ember. Ráadásul sokuk számár a még csak menekülési útvonal sem kínálkozik, mert nagy hányaduk idős ember, másrészt sokuk olyan vidéken él, ahol száz kilométeres körzetben nincs ipar, így munkát sem tudnának vállalni. 

A demonstrálók ugyanakkor azzal is tisztában vannak: ha jelenlegi akciójuk sikerrel jár, az így vagy úgy tervezhető jövő csak május elsejéig, az ország uniós csatlakozásáig tart. Hogy azután mi lesz velük, arra jobb esetben is azt felelik: fogalmuk sincs.

– Néhány erre haladó autós anyázza Önöket, nyilván nem értik, mi az oka, hogy elállják az utakat…

– Tavaly 72 forintért vásárolták föl tőlünk a tejet, januárban viszont egységesen 60 forintra vitték le az árat. Literenként 12 forint akkora veszteség, amit a tejtermelő gazdaságok nem bírnak.

– Ezek szerint Önök a tejtermelőket képviselik…

– Igen. Kocsédről érkeztünk ide, száz kilométerről. Három nagy teherautóval meg ezzel a busszal.

– Megkérdezhetem a nevét?

– Dr. Nagy Tibor. Tejgazdálkodók vagyunk, van egy háromezres tehenészetünk. Az 1600 fejőstehén napi 16 ezer liter tejet ad, a 16 ezer liter tej naponta 190 ezer forint veszteséget okoz. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!