hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fenyőlécet a miniszter pofájába

2004. 03. 01.
Miután Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője letesztelte Kövér Lászlón, a Fidesz választmányi elnökén, hogy elsőre, hiba nélkül ki tudja-e mondani az "útelágazás" szót, kezdetét vette a budapesti ARCvonal irodalmi kávézóban megrendezett polgári körös rendezvény. Kövér több ízben is reményét fejezte ki, hogy maguk között vannak, így a hallgatóság joggal remélhette: a nagy nyilvánosság elől elrejtett mannához jutnak majd. Tévedett. Bencsik András és Kövér László a polgári körök rendezvényein. Újra itt van... Fotó: Somorjai L.

Az első felütés talán Gyurcsány Ferenc sportminiszter Mária országát megkérdőjelező kijelentésére adott reakció volt, melyet a választmányi elnök egyértelműen az új amerikai MSZP-tanácsadók – "Rózenkrancz és Szilverstein" – művének tart. (Gyurcsány azt bátorkodott formállogikai alapon kétségbe vonni, hogy ha Mária védelme és istápolása alatt vagyunk, akkor miért néz ki így az ország, miért ennyi a szegény. Talán, mert Mária levette a kezét rólunk?) 

"A csapda előttünk van – mondta Kövér –, mert ugye az ember legszívesebben egy gyalulatlan fenyőléccel jól pofán vágná a miniszter urat, de nem teheti, mert akkor elérték, amit akartak." Illetve: "Hogy jön egy ilyen taknyos ahhoz, hogy egy sokaknak ennyire szent témáról véleményt mer mondani?" A fonál tovább gombolyítása során – ki érti? – az SZDSZ egyházfinanszírozási javaslata is idekeveredett, és így a kettő együtt már láthatóan "tudatos provokáció", mely a "proletarizált többség" gumicsontja, és a gazdademonstrációkról tereli el a figyelmet. Majd rámutatott, hogy hinni kell a szeretet és az összefogás erejében is, hiszen "keresztények vagyunk, nem birkák". 

Ezt követően a 2006-os győzelem került a fókuszba, és annak kapcsán a Fidesz egyik fő ideológusa elismerte, hogy hiba volt a "polgár" szó sulykolása, mert egyfelől a baloldal szitokszóvá silányította, másfelől pedig komplett társadalmi rétegeket taszítottak el maguktól azzal, hogy ha szerényen is, de érzékeltették erkölcsi felsőbbrendűségüket. Az új cél: a "bolsikkal" továbbra sem kell foglalkozni, viszont azoknak a politikailag érdektelen millióknak, akik sehová sem sorolják magukat, valamint a Híradó helyett a Barátok köztöt és a Való Világot nézik, konkrét ígéreteket kell megfogalmazni. Kövér szerint a Fidesz által vezetett jobboldal legnagyobb gyengéje, hogy nagyon személyfüggő. Míg a "szocik akár egy 38-as intelligencia-hányadosú fél-hülyét is odatehetnek a miniszterelnöki székbe", akkor is hozzák a szükséges százalékokat, addig ők olyan "karizmatikus varázsú fenomén" nélkül, mint Orbán Viktor, nem sokra mennének. "Ezért vagyok ideges – vallotta be Kövér –, nem állhat a jövő egy emberen." Javaslatában nekik is olyan autonóm mechanizmusokat kell beépíteni a rendszerbe, amelyekkel követendő vezér nélkül is halad a szekér. Bencsik ezt követően megszavaztatta a közönséget, hogy hányan indulnának hadba Orbán Viktorért, ha ad absurdum megfújná a kürtöket, és miután mindenki (átlagéletkor 50 év) feltette a kezét, sajnálatát fejezte ki, hogy még mindig csendben kell tűrni az elnyomást. Hol van már az a kürtszó?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!