hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy égő sztori
Zászlógyújtogatók vallomásai

2004. 02. 02.
Hétfőn délelőtt M. Giorgio Richard vallomásával vette kezdetét a Pesti Központi Kerületi Bíróságon annak a három férfinak a pere, akik január 11-én a Tilos Rádió előtt tartott tüntetésen elégettek egy izraeli zászlót. A gyorsított bírósági eljárás hétfői napján a vádlottak vallomástétele után délután a bíróság megkezdte a tanúk meghallgatását. M. Giorgio Richard a bíróságon. Megdöbbent önmagán Fotó: MTI

M. Giorgio Richard vallomásával vette kezdetét az a gyorsított bírósági eljárásban folytatott per, melynek három vádlottja részt vett egy izraeli zászló elégetésében a Tilos Rádió előtt január 11-én tartott tüntetésen. M. Giorgio az ügyészségen tett vallomásához hasonlóan azt állította: a demonstráción egy ismeretlen férfitól feltehetőleg kábítószer-tartalmú cukorkát kapott. Később az ismeretlen ismét feltűnt, és állítólag biztatta M. Giorgiót a zászlóégetésre. 

A vádlott azt mondta: a mentolos cukorka bevétele után már alig emlékszik valamire, s később családtagjaival együtt megdöbbenve nézte magát a tüntetésről készült felvételeken. Azt állította, hogy nem ismerte fel az izraeli zászlót, amit egy fehér ruhadarabnak tartott. 

A tárgyaláson arra is fény derült, hogy M. Giorgio Richard részt vett a 2002. július 4-i Erzsébet hídi tüntetésen, amelyen a parlamenti választásokon leadott szavazatok – megítélésük szerint – törvénytelen módja ellen demonstráltak a tüntetők. Akkor rendzavarás miatt figyelmeztetésben részesítették M. Giorgiót. 

B. Miklós vallomásában hangsúlyozta: nem ért egyet a váddal, szerinte nem történt bűncselekmény. A Tilos Rádió elleni tüntetésre politikai hovatartozásának kifejezésre juttatása miatt ment el – tette hozzá. Elismerte, hogy kormányellenes jelszavakat skandáltak, "de zsidóságról nem volt szó". A bírónő kérdésére kijelentette, hogy a Tilos Rádió és a cionizmus között összefüggés van. B. Miklós azt is elismerte, hogy ő gyújtotta meg a zászlóégetés előtt a Tilos-pólót. 

A szerb-montenegrói állampolgárságú F. Zoltán szintén nem érezte magát bűnösnek. Vallomásában elmondta, hogy a tüntetés félidejében hazaszaladt az izraeli zászlóért, s akkor vette magához az égetésnél használt oldószert is. F. Zoltán kijelentette: tettét szimbolikus üzenetnek szánta a Tilos Rádió és a mögötte álló körök felé. 

Kora délután a demonstráción jelen volt újságírókat és fotóriportereket hallgatta meg tanúként a bíróság. Nehéz-Posony Kata a 168 óra fotóriportere elmondta, hogy F. Zoltán nyitotta szét a zászlót, amit azután M. Giorgio és B. Miklós tartott a tűzben. Egy másik tanú, Almássy Szabolcs a Klubrádió riportere Nehéz-Posony Katához hasonlóan azt állította, hogy M. Giorgio Richard nem tűnt zavartnak. Mindkét riporter kijelentette azt is, hogy a rendőrök látták a történteket. 

 A bíróság meghallgatta M. Giorgio édesanyját is, aki elmondta: fia zaklatott állapotban, maszatosan ment haza a tüntetés napján, s arra panaszkodott, hogy rosszul érzi magát. Másnap a család megdöbbenve ismerte föl M. Giorgiot a Híradó felvételein. A bíróság elrendelte M. Giorgio orvosszakértői vizsgálatát, annak megállapítására, hogy milyen szer okozhatta az átmeneti tudatmódosulást. A bíróság új tanuk meghallgatását is elrendelte, s döntött arról, hogy a következő tárgyalási napon minden filmfelvételt megtekintenek. 

A cukros bácsi

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!