hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyilkos féltékenység
Már a hűtlenség gyanúja is elviselhetetlen

2003. 11. 03.
A közelmúltban számos olyan gyilkosságról számoltak be hírügynökségi jelentések, amelyek mögött a féltékenység áll. A múlt héten egy hevesi tinédzserlányt azért szúrt le a barátja, mert az el akarta hagyni. Egy akasztói férfi pedig saját feleségét tette el láb alól szintén féltékenység miatt. Két héttel ezelőtt Baranya megyében egy férfi párjának korábbi élettársát ölte meg. 

A tizenhét éves, hevesi J. Annamáriának egy éve volt viszonya a huszonegy éves M. Ferenccel. A lány az utóbbi időben már lazítani akart kapcsolatukon, ám a férfi ezt nem akarta tudomásul venni. Múlt hét szerdán a lány szórakozni indult barátnőivel, és az egyik szórakozóhelyen találkozott Ferenccel. A férfi feltehetőleg felajánlotta neki, hogy hazakíséri, s amikor kettesben maradtak, mellbe szúrta. A lány holttestére hajnalban bukkantak rá. Mobiltelefonját a férfinél találták meg, akit a rendőrök többek között ezért is gyanúsítanak a gyilkosság elkövetésével.

Szintén az elmúlt héten történt, hogy Akasztón több késszúrással végzett élettársával egy román állampolgár. A férfi megtudta, hogy a nő megcsalja, ezért előbb egyik barátjánál italba fojtotta bánatát, majd kést ragadott, és leszúrta a nőt, aki belehalt sérüléseibe. Feltehetően szerelemféltés volt az oka annak a két héttel ezelőtti, tragédiával végződő veszekedésnek is, amelynek során egy Dinnyeberkiben élő asszony élettársa végzett a nő korábbi férjével. Az áldozat, egy negyvenesztendős pécsi férfi felkereste Dinnyeberkiben élő volt feleségét. A látogatás során a férfi összeszólalkozott az asszony új, harmincegy éves élettársával. A két férfi dulakodni kezdett, ennek során a fiatalabb egy késsel többször megszúrta ellenfelét, aki a kórházban belehalt sérüléseibe. 

A hírügynökségi jelentéseket figyelve úgy tűnik, az elmúlt hónapokban megnőtt a féltékenységből elkövetett gyilkosságok száma. Augusztusban két különösen brutális eset is történt. Egy huszonkilenc éves biatorbágyi férfi, mivel úgy sejtette, felesége megcsalja őt, hat késszúrással megölte az asszonyt, majd a holttestet elásta egy vízmosásban. Ezt követően bejelentést tett a rendőrségen, hogy eltűnt a felesége. A jegyzőkönyv felvételekor azonban hirtelen felkapta az asztalon heverő ollót, és többször szívtájékon szúrta magát, majd kiugrott a rendőrségi épület ablakán, ahol egy autó elütötte – ennek ellenére életben maradt. A rendőrség szerint a férfi azért is érezte óriási sérelemnek az asszony (vélt) hűtlenségét, mert ő maga minden erejével családi házuk felépítésén fáradozott. Szintén augusztusban történt, hogy Fényeslitke külterületén egy brutálisan meggyilkolt fiatal lány holttestére bukkantak. Mint kiderült, a lányt barátja gyilkolta meg, aki már korábban is bántalmazta féltékenység miatt. A fiú a diszkóból hazafelé tartva barátnőjét egy erdős-bokros területre csalta, és ott többször megütötte, majd a földre került lányt rugdosta, megtaposta, kocsijával többször áthajtott rajta, végül kivájta a szemét, és megpróbálta felgyújtani. A rendőrség különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés gyanúja miatt vette őrizetbe a fiatalembert, aki mindenki megdöbbenésére azt mondta: élvezettel ölte meg barátnőjét, és nem bánta meg tettét. 

A történetek sorát még hosszan lehetne folytatni. Érdekes, hogy az elkövetők és az áldozatok többsége is fiatal volt, miközben éppen ez a korosztály törekszik leginkább a laza, könnyen felbontható párkapcsolatok kialakítására. Szilágyi Mária kriminálpszichológus szerint ebben a megállapításban nem ellentmondás, inkább ok-okozati összefüggés lelhető fel, hiszen – mint mondja – az erkölcsi gátak letörése éppen a bűncselekmények számának növekedése irányába hat. A szakértő felhívta rá a figyelmet, hogy a féltékenységből elkövetett erőszakos cselekmények többségükben alacsonyan szocializált társadalmi rétegekben fordulnak elő. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy viszonylag nagy az alkoholos befolyásoltság állapotában, illetve a késsel történő elkövetések gyakorisága. "Figyelembe kell venni azt is, hogy ezeknek az eseteknek a többsége vidéken, kis településeken történik, ahol több az érzelmileg elhanyagoltabb ember, akiket egy kapcsolat megszakadása is érzékenyebben érinthet. Ami azonban minden ilyen elkövetőben közös, az a szorongás és a – nem egyszer rejtett – agresszió, amelynek egyik megnyilvánulási formája a féltékenység" – mondta Szilágyi Mária.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!