hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fidesz-puccs az ülésen
Színjáték a meghallgatáson

2003. 11. 03.
"Demeter Ervin egész egyszerűen becsapott, átvert, ez méltatlan egy bizottság elnökéhez" – mondta lapunknak Gulyás Kálmán szabaddemokrata képviselő annak kapcsán, hogy hosszas vita után az ő szavazatának köszönhetően kezdődhetett meg a "munka" szerdán a brókerbizottságban. Gulyás szerint előzetesen szó sem volt arról, hogy a Fidesz rögtön az első ülésre odaszervezi a vezetőit valamiféle "meghallgatásra". Wiener György szocialista alelnök "a Fidesz Söjtörének" nevezte az esetet. Mint mondta: az eset azt bizonyítja, hogy a fideszes képviselők a MIÉP-es puccsista ordibálók szintjén állnak. Demeter Ervin, a bizottság ellenzéki elnöke viszont úgy érvelt: csak a munkát kívánták felgyorsítani. 



Demeter Ervin. Meglepte a megszeppent szocialistákat Fotó: MTI

Wiener György, a bizottság alelnöke éppen vidéken vizsgáztatott a történtek idején. Mint mondta: Demeter Ervinnek már korábban jelezte, hogy nem jó számára a szerdai időpont, mert lekötött programja van, ezért más időpontot kért. Szerinte nem véletlen, hogy az ellenzéki elnök mégis szerdára hívta össze a bizottságot. Az ülés első két órája nem hozott semmi érdekességet, csak szőrszálhasogató politikai vitát az ügyrendről, az elnök jogköréről és a napirendről. Külön fejezet volt a "munka elkezdése" kifejezés értelmezése. Később derült ki, hogy miért. 

A Fidesz sajtóosztályának munkatársai sejtelmesen azt javasolták a fotósoknak, hogy minél tovább maradjanak. Az ügyrend szabaddemokrata támogatással történt elfogadása után derült ki, hogy a "munka elkezdése" kifejezés alatt Demeter Ervin és az ellenzéki politikusok azt értik, hogy azon nyomban meghallgatnak több fideszes politikust a brókerügyben. A kormánypártiak tiltakoztak, mondván, meghallgatás csak előzetes bizottsági döntéssel lehetséges. Az elnök erre a meghallgatást "átminősítette" a plenáris üléseken szokásos azonnali kérdések órájává. Demeter Ervin rámutatott, hogy nem meghallgatásról van szó, hanem a bizottság feladatául rendelt munka elvégzéséről, hiszen éppen a kormányoldal fordult hatvanegy kérdéssel a Fideszhez, amelyre a választ most megtudhatják. 

A kormánypártiak erre fel kivonultak. 

Az ülésen maradt ellenzéki politikusok ezt követően egy szuszra meghallgatták Áder Jánost, valamint nyolc volt fideszes kormánytagot és politikust: Orbán Viktort, Kövér Lászlót, Pintér Sándort, Varga Mihályt, Járai Zsigmondot, Rogán Antalt, Navracsics Tibort, valamint Demeter Ervint, aki erre az időszakra átadta az elnöki pálcát Répássy Róbertnek. Érdekes momentum, hogy a fideszes politikusok főnökeiket – Áder János frakcióvezetőt és a bizottsági ülésekre ritkán járó Orbán Viktor pártelnököt – "szorongatták". Az ülésre meghívott politikusok zöme alig egy-két percet tartózkodott csupán a bizottság előtt. 

Wiener György szocialista alelnök szerint puccs történt, melynek nyilvánvaló célja, hogy a kommunikáció területén a Fidesz átvegye a kezdeményezést. Mint a képviselő vélekedett: "Két hete, amikor nyilvánosságra hoztuk az MSZP-frakció kérdéseit, a Fidesz elhallgatott. Úgy gondoltam, hogy igyekeznek majd eltolni a fideszesek meghallgatását a bizottság működésének a végére, és a szocialistákra igyekeznek »rátolni« az ügyet. Most egy huszárvágással megelőztek minket. Nyilvánvaló céljuk az volt ezzel az előkészítetlen üléssel, hogy ne hangozzanak el kellemetlen kérdések a politikusaik irányában, később pedig azt lehessen mondani, hogy ők már válaszoltak a kérdésekre."

A politikus szerint Demeter Ervin eljárása etikátlan volt, ezért az ügyrendi bizottsághoz fordultak az ügyben. Wiener megjegyezte: tévedett a Fidesz, a most megkérdezett politikusaikat ők újra meg kívánják majd hallgatni.

Gulyás József szabaddemokrata politikus lapunknak elmondta, hogy a viták ellenére azért szavazta meg az ügyrendet, hogy már az elején ne fulladjon botrányba a bizottság munkája. "Demeter Ervin rögtön az első ülésen visszaélt azzal, hogy nem voltam rosszhiszem? vele és párttársaival kapcsolatban. Becsaptak, mivel nem fair eljárás keretében hallgatták meg a fideszes politikusokat" – tette hozzá Gulyás, aki szerint a politikára figyelő közvélemény számára világos lesz, hogy a
Fidesznek takargatnivalója lehet a brókerügyben, ha nem fontos számukra a fair eljárás. Gulyás József szerint a normál menetrend az lett volna, ha pontosan meghatározzák a bizottság munkájának menetrendjét, dokumentumokat kérnek be, szakértőket hallgatnak meg, majd ezt követően vizsgálják a politikai felelősséget.

Répássy Róbert fideszes képviselő szerint a bizottság ülésén történtek azt bizonyítják, hogy "a Fidesznek nincs takargatnivalója, a szocialisták pedig nem akarják tisztázni a bankbotrányt". A szocialistáknak lehetőségük lett volna a testület szerdai ülésén feltenni azokat a kérdéseket az Orbán-kormány tagjainak, amelyeket a szocialisták "kényszerítettek bele" a bizottságot létrehozó országgyűlési határozatba. Hogy nem készültek fel? Ezek az ő kérdéseik voltak – érvelt a politikus.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!