hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hunyadi Mátyás új hídja
Folytatódik az M0-ás

2003. 07. 21.
Az előzetes tervek szerint a jövő év végén elkezdődhet az új M0-ás dunai átkelő építése Budakalász és Újpest között. A híd kiviteli terveit Hunyadi Mátyás hídtervezési igazgató (Céh Rt.) készítette. A Magyarországon mind ez idáig soha nem alkalmazott technikával megépítendő híd kivitelezési munkálatai során az összesen öt részből álló átkelő Nagy-Duna-ági szakaszát ferde kábelekkel függesztik fel, így a híd ezen részét a két támpillér mellett két-két száznégy méter magas oszlophoz erősített "huzalok" tartják majd. Ezekkel váltják ki a vízi tartóelemeket.



Az új budapesti híd látványterve. Csoda lesz, ha elkészül Fotó: MTI

A három ártéri hídrész mellett két mederhíd vezet majd át a szentendrei, illetve a váci Dunán, amelyek együttes hossza ezernyolcszáz métert tesz ki. A kétszer kétsávos átkelő mindkét oldalára gyalogjárdát és kerékpárutat terveztek.

A kérdés, hogy a környező települések megadják-e a szükséges engedélyeket. Szigetmonostor polgármestere ugyanis bejelentette, hogy a területhasználati engedélyt komoly feltételekhez szabja. Méghozzá csak akkor "engedik" az építkezést, ha a település külön hidat is kap. Szigetmonostorral együtt ötre nőtt azoknak a településeknek (Pomáz, Budakalász, Szentendre, Óbuda és Újpest) a száma, amelyek hasznot kívánnak húzni az M0-ás híd építéséből. A kívánságlistán szereplő főutak, elkerülő utak, kisforgalmú hidak együttes összege már lassan meghaladja az M0-ás híd építési költségét. (MTI–Hetek)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!