hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kemény fellépés a zöldek színpadán
A Greenpeace és a magyar rendőrök

2003. 06. 23.
Öt külföldi Greenpeace-aktivistát tiltott ki hazánkból egy évre a Paksi Városi Bíróság, egy magyar fiatal pedig egyéves próbaidőt kapott, mert a múlt hét csütörtökön tiltakoztak a paksi atomerőműnél. A Greenpeace nemzetközi zöldszervezet aktivistái be nem jelentett tiltakozó akciót szerveztek az atomerőm? kerítésénél, a rendőri beavatkozás azonban meghiúsította azt a tervüket, hogy a helyszínen várják meg, amíg Medgyessy Péter teljesíti kérésüket, és nemet mond az erőm? élettartamának meghosszabbítására. A Greenpeace szerint a rendőrök túlreagálták az eseményeket, a rendőrség szerint jogszerűen jártak el.



Aktivisták és a paksi kommandósok találkozása. Földközeli ügy Fotó: MTI

"A Greenpeace radikális, de az erőszakot elutasító szervezet. A világon számos helyen rendeztünk tüntetéseket, s így hozzászoktunk a rendőrök módszereihez, de a paksi demonstráción nem számítottunk ilyen agresszív fellépésre" – állította Kalovits Judit, a zöldszervezet magyar csoportjának szóvivője.

Múlt héten harminc aktivista – akik kilenc országból érkeztek – az atomerőm? élettartamának meghosszabbítása elleni tiltakozásként eltorlaszolta az egyik teherbejárót, és többen az erőm? kerítésére akartak felmászni. A helyszínre kiérkező rendőrök azonban ezt már megakadályozták. A Greenpeace adatai szerint a rendőrök huszonegy embert bilincseltek meg: egyik környezetvédőnek eltört az ujja, egy másik társuk pedig kéz- és vállsérülést szenvedett. 

A Greenpeace tájékoztatóját követően az ORFK is sajtótájékoztatót tartott. Köllő Imre, Paks rendőrkapitánya elmondta: már egy hónappal ezelőtt Greenpeace-aktivisták csoportja be nem jelentett demonstrációba kezdett az atomerőműnél, de akkor a kivonuló rendőrök felszólítására a zöld aktivisták elvonultak. A kapitány szerint ezzel mintegy tesztelték a rendőrség reakcióit. Egyébként a sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a rendőröknek – egy "elfogott" e-mail miatt – tudomása volt arról, hogy a Greenpeace "veszélyes" akcióra készül. A rendőrség szerint nem léphettek fel mindaddig, amíg a Greenpeace-aktivisták nem követtek el jogsértést.

Hatala József vezérőrnagy, az ORFK közbiztonsági főigazgatója a sajtótájékoztatón a minden körülményre kiterjedő belső vizsgálat megállapításaira hivatkozva leszögezte: az ORFK szakszerűnek és törvényesnek értékelte a rendőrség paksi fellépését.


Örökzöldek sikerlistája

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!