hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szolgálnak védetlenül
Golyóálló mellényre nincs pénz

Lapunk információ szerint óriási a felháborodás rendőri körökben a kedden történt rendőrgyilkosság kommunikációja kapcsán, mivel a "hétköznapi nyomozók" szerint a golyóálló mellénynek nem szabadna az éles helyzetekben dolgozó, úgynevezett "forró nyomos" rendőrök eszköztárából hiányoznia. Mint mondták: olyan ez, mint az ejtőernyősnek az ejtőernyő, az újságírónak a diktafon, vagy éppen az orvosnak a szike. Kriminálpszichológusok arra hívták fel a figyelmet, hogy a rendőrgyilkosság a bűnözők újabb lélektani fordulatát, mondhatni "gonoszabbá" válását jelzi, hiszen az elmúlt tizenhárom évben rendőrt bevetés közben nem gyilkoltak meg.Egy csendes budai utcában történt a gyilkosság. A móri vérengzés árnyékában Fotó: MTI

A szálak részben a borzalmas móri gyilkossághoz vezetnek. Tavaly a bank kirablása után a rendőrök bejelentették, hogy keresnek egy bizonyos Farkas Róbert nev? személyt, aki összefüggésbe hozható a móri mészárlással. A rendőrség információja szerint a körözött férfi korábban egy Engel Zoltán nev? fiatalemberrel követett el erőszakos bűncselekményeket. A rendőrség hétfőről keddre virradó éjszaka kommandós egységekkel felkészülve a lakhelyén próbálta elfogni Engel Zoltánt, rendőrségi nyelven csapdát állítottak neki. Az öt különböző ügy miatt három éve körözött, veszélyes bűnözőnek tartott férfi nem ment "haza", ezért lefújták az akciót. A kommandósok visszamentek a bázisukra. Eközben bejelentés érkezett a ORFK-ra, hogy Engel Zoltán a II. kerületi Bethlen Gábor utcában kísérel meg bűncselekményt elkövetni. Egyes információk szerint Engelt a mobiltelefonja alapján "mérték be", míg más vélemények szerint egy rendőrségi informátor "köpött". 

A ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán dolgozó, úgynevezett "forrónyomos" csoport ezért átment a Bethlen Gábor utcába, de arra már nem volt idő, hogy a kommandósokat, akik golyóálló

mellénnyel és sorozatlövő fegyverekkel rendelkeznek riasszák, illetve megvárják megérkezésüket. Több szakember egybehangzó véleménye szerint a rendőrök jól tették, hogy elkezdték az intézkedést, mivel a házban egy idős művészházaspár lakott, s félő volt, hogy Engel Zoltán erőszakos bűncselekményt hajt végre, amely a házaspár életét veszélyeztethette volna. Ezért, vállalva a kockázatot, a rendőrök megindították az akciót, körbezárták az épületet és felszólították a bűncselekményekkel vádolt férfit, hogy adja meg magát. A ház pajtájába menekült bűnöző a rendőrség felszólítására jelezte, kész megadni magát, majd váratlanul tüzet nyitott a rendőrökre hangtompítós fegyverével. Egy rendőrtiszt lövéseket kapott, de annyi ereje még maradt, hogy viszonozza a lövéseket. 

Boros József százados, a Szervezett Bűnözés Elleni Osztály kiemelt főnyomozója a tűzpárbajban életét vesztette, de a gyanúsítottat ő is megsebesítette. Engel Zoltánt – akinél hamis rendőrigazolványt és bilincset is találtak – életveszélyes sérülésekkel szállították a budai János- kórházba, ahol megműtötték, és túl van az életveszélyen. A lövedék azonban a kórházból kiszivárgott információk szerint a gerincét érte és valószínűleg maradandó bénulást okozott. Információnk szerint a rendőrtiszt szívén és gyomrán hatolt át a – feltételezések szerint – két vagy három kilenc miliméteres golyó. (Szakértő állapítja majd meg, hogy valójában hány golyó érte a szerencsétlenül járt férfit.) A Heteknek egy nyomozó elmondta, ezek az információk azt jelzik, hogy amennyiben a rendőrtiszt visel golyóálló mellényt, túléli a tűzpárbajt: a közepes hatóerejűnek számító kilenc milliméteres támadó fegyverből a test felületére irányzott lövések ellen ugyanis majdnem tökéletes biztonsággal véd a golyóálló mellény. 

Mint megtudtuk: a rendőrség berkein belül felháborodtak azon, hogy a nyilatkozatokban azt kommunikálták, nem volt idő a helyszínre vinni a mellényeket, illetve a védőfelszerelésekkel felfegyverzett kommandósokat. Sokak szerint ugyanis ilyen beosztásban levő, éles helyzetekbe biztosan kerülő rendőröknek állandó jelleggel kellene rendelkezniük az alig százezer forintos értéket jelentő védőfelszereléssel. A rendőrségen belül amúgy is rossz a hangulat, mivel a közelmúltban költségcsökkentő intézkedéseket léptettek életbe – tette hozzá a lapunknak nyilatkozó rendőrtiszt. 

Salgó László azon nyilatkozata is vihart kavart, hogy határozottabb, erőteljesebb fellépést kér a rendőröktől. Névtelenséget kérő rendőrök a Heteknek elmondták: a rendőrök rendelkeznek azzal a jogi felhatalmazással és szakmai tudással, hogy határozottan intézkedjenek, a hiányzó védőfelszereléseket viszont a rendőrfőkapitánynak kellene előteremtenie. Abban ugyanakkor mindenki egyetért, hogy az egész ügyben az egyetlen pozitív szereplő az áldozat. Az életét vesztett rendőrtiszt valódi hős. 


Hidegvérrel

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!