hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Flórián alól kihúzták a széket

2003. 01. 20.
Kis híján botrányba fulladt az Országos Cigány Önkormányzat választása. Ugyanis a Lungo Drom szervezet vezetői, és annak vezetője Farkas Flórián már a szavazás első körében farkast kiáltott, miszerint csalás történt az úgynevezett elektorok választása körül is. Farkas ezért több, mint háromórás tüntetés után híveivel együtt elhagyta a termet. A történteket mindenki másképpen értelmezi. 



Farkas Flórián. Kiálltak mögüle Fotó: Vörös Sz.

Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke 



– Ön miként vélekedik, mi történt?

– Nyílt kormányzati támogatással történő törvénytelenség, választási eljárási csalások sorozata és nyílt szavazatcsalás.

– Mindezeket állítja annak ellenére, hogy jelen volt a Választási Bizottság vezetője?

– Mindannak ellenére, hogy jelen volt a Választási Iroda, mi több a Választási Bizottság, hiszen az ő hozzájárulásukkal történtek a visszásságok, hiszen egyetlen egy beadványunkat sem fogadták el. Négy beadványunk közül egy is elegendő lett volna, hogy megakadályozzák a törvénytelenséget. Engedték a nyílt csalásokat annak ellenére, hogy kiderült, a szavazati számok sorozatában vannak csalások, kiderült, hogy több szavazat van, mint ahányat regisztráltak. A levezető elnök is szólt, hogy csalás történt. Ezek után mi beadjuk a bíróságra a papírunkat, hogy vizsgálják meg a választást.

– Azt mondta többször is, hogy nyílt kormányzati támogatással történtek a visszáságok. 

– Attól a pillanattól vált nyilvánvalóvá, amikor megjelentek a kormányzat részéről többen. Az elektorok megfélemlített, szerencsétlen emberek, akik manipulatív módon be voltak folyásolva, félre voltak vezetve. Szinte látszott, hogy bármit teszünk, a mi szemünk láttára húzzák ki alólunk a széket, semmi nem számít, mintha utasításra hajtották volna végre ezt az egészet. Olyanra emlékeztetett engem, mint egy tipikus, primitív lóvásár, ahol csak az számít, hogy eladja a vak lovát az ember. És hogy hogyan csapja be a másikat, az nem számít.



Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke



– Véleménye szerint miért harcol Farkas Flórián azért, hogy megtartsa a roma önkormányzat vezető pozícióját?

– Ezzel kapcsolatban csak ismételni tudom önmagamat. Félti a despotikus hatalmát. Egyrészt az a forgatókönyv, amit ő választott, az egy orbáni taktika volt, hogy úgy beállítani, hogy csalás történt. Azért találta ki ezt a mondvacsinált ürügyet, mert rádöbbent arra már az első szavazásnál, hogy elveszítette a választást, és nem akart ebbe belenyugodni. Kiderült, hogy ez az egész Lungo Drom egy kártyavár, az az állami, kormányzati támogatás tartja egyben, amely ezt a klientúrát fenntartotta egzisztenciálisan.

– Mekkora ez az összeg, amiről szó van?

– Nem tudom pontosan. Az alapműködésre 240 millió forint körüli összeget kapott idáig, de több minisztériummal kötött szerződést néhány százmillióra, közel egymilliárd forint volt a 2002-ben rendelkezésre álló összeg, amellyel kisebb fejlesztéseket, meg mocsárra épített szocpolos házakat épített. Volt ez a 300 millió forintos támogatása a szociálpolitikai támogatással építendő lakásokra. Én azt hallottam, hogy ebből 1500 lakást építettek fel. Igazából nem a pénz, nem a hatalom, hanem az a "vajdaintézmény" és az a basáskodó, középkori pozíció az, amit igazán fájlal, hogy elveszít. Többé nem lesz kis keleti despota.

– Mégis, eddig az volt a jellemző ezekre a választásokra, hogy nem múltak el visszhang nélkül, de a mostani eddig a legbotrányosabb.

– Az elmúlt két választáson tudomásul vettük – annak ellenére, hogy nagyon durva szabálytalanságok történtek, pénzt fizettek a szavazatokért, busszal hozták fel az embereket, akik nem rájuk szavaztak, azoknak gyalog kellett hazamenni –, akkor nem mi győztünk. Egyszer sem folytattam pankrációt ez ellen, mert tudomásul vettem, hogy ez a helyzet. Neki is tudomásul kellene vennie, hogy vereséget szenvedett. 



Pápai Gábor rajza

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!