hetilap

Hetek hetilap vásárlás
USA-Irak konfliktus a Közgázon
Külügyi törésvonalak

2002. 10. 21.
A közel-keleti helyzetről és Amerika szerepéről ütköztette nézeteit Jeszenszky Géza volt washingtoni nagykövet és Nagyné Rózsa Erzsébet Közel-Kelet szakértő a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemen. A rendezvényt a Pillar Európa Klub szervezte. Amerika világpolitikában betöltött szerepvállalása Jeszenszky Géza szerint alapvetően jó szándékból fakad, Nagyné Rózsa Erzsébet szerint inkább önérdekből – és agresszivitással telítve. "Amerika – jó cserkész módjára – ahol tud, segít" – jelentette ki az exkülügymi-niszter a zsúfolásig megtelt előadóteremben; társa így reagált: "Egyetértek, azonban az a kérdés, hol segít. Szerintem csak ott, ahol privát érdekei, mint például az olaj, ezt kívánják." "Boszniában nincs olaj, mégis beavatkozott" – reflektált a politikus. Jeszenszky Géza és Nagyné Rózsa Erzsébet. Amerika kétféle megközelítésben Fotó: Somorjai L.

Nagyné szerint nem igaz, hogy a Paradicsom ígérete késztet egy terroristát gyilkos és öngyilkos akciók kivitelére. "Ez az elkeseredettség azon foka, amely a magyar diákokat 1956-ban például oda vitte, hogy Molotov-koktéllal harcoljanak" – mondta. Jeszenszky reflexiója: a párhuzam nem áll meg, egy háború egészen más, mint egy terrorakció. Az előbbit az emberek azzal a reménnyel vállalják, hogy túl fogják élni, vagyis nem akarnak meghalni. Nyíltan harcolnak, és nem ártatlan embereket vesznek célba, mint azt a terrorista teszi. Ilyen és ehhez hasonló érvelések jellemezték a rendezvényt. Nagy-né inkább a részletekben rejlő ellentmondásokra irányította a figyelmet, míg Jeszenszky átfogóan igyekezett értelmezni a témával kapcsolatos problémákat. Mint mondta, hazánknak szüksége van szövetségekre, és jelen pillanatban abban a kedvező helyzetben van, hogy a szövetségen belülről fogalmazhatja meg kritikáját. Felhívta a figyelmet azokra az elvekre, amelyeket Kossuth Lajos hangsúlyozott százötven éve történt amerikai útján: a demokratikus rendszerek szövetségének fontosságára. "Amerikát lehet, sőt kell bírálni, de ne írjuk le Amerikát mint jóbarátot" – ezekkel a szavakkal zárta a rendezvényt Jeszenszky Géza.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!