hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A szocialistáknak kell dönteniük
Demszky Gábor főpolgármester

2002. 10. 14.
– Zajlanak-e érdemi tárgyalások Gy. Németh Erzsébetnek az Ön javára való visszaléptetése érdekében? Keresték-e Önt szocialista vezetők, illetve szabaddemokrata politikusok, hogy a viszálygyanús helyzetet megoldják? – A szocialisták is tudják, hogy a választások tétje nagyon egyszer?: Schmitt vagy Demszky. Folyamatos a kommunikáció a két párt között, de a szocialistáknak kell eldönteniük, kinek segítenek. Hiszen a legnagyobb jó szándékkal is a Fidesz jelöltjét segíti az, aki a harmadik helyen álló jelöltre szavaz, és ezzel csökkenti az én esélyeimet. Most lenne a legnagyobb szükség az együttműködésre. Szerintem együtt többre jutnánk.



A választások tétje: Schmitt vagy Demszky Fotó: V. Sz.

– Továbbra is úgy értékeli, hogy az MSZP országos vezetése Ön mellett, míg a MSZP fővárosi vezetése Ön ellen foglal állást? Fenntartja-e azt a gyanút, hogy a fővárosi MSZP "összejátszik" Schmittékkel? 

– Medgyessy Péter az első miniszterelnök, akivel ugyanazt gondoljuk Budapest és az ország jövőjéről. A kormánya elfogadta a városfejlesztési programomat, ez a jövőbeli együttműködésre is garancia. Ami a kérdése másik felét illeti: ez nem az én gyanúm volt, hanem azoké a szocialistáké, akik ezt jelezték a kampánystábom számára. Nem érdekel különösebben, hogy a gyanúból mennyi igaz. Én továbbra is arra törekszem, hogy legyőzzem a Fidesz jelöltjét. Tudom, hogy a szocialista szavazók többsége támogat ebben, mert nem akarják, hogy bármilyen formában Orbán Viktor politikája folytatódjon Budapesten.

– Az elmúlt napokban történtek nem ártanak-e az MSZP és az SZDSZ közötti kapcsolatnak? 

A szocialistáknak nem az lenne-e az érdekük, hogy a SZDSZ stabil "harmadik erő" – vagy ha tetszik, a "mérleg nyelve" – maradjon Magyarországon? 

– Remélem, hogy a választások után elcsitulnak a viták. Szerintem az országnak és Budapestnek is az lenne a jó, ha a kormánypártok nagyarányú győzelmet szereznének a fővárosban. Ebben fontos szerepe van az SZDSZ-nek, amely Budapesten nemcsak hogy a mérleg nyelve, hanem erős és megkerülhetetlen politikai erő. Nyolc éve kormányzunk koalícióban a szocialistákkal, közösek az eredményeink, és most végre a kormány is mellettünk áll. Sikeres közös kormányzásra számítok a következő ciklusban is.

– Úgy tűnik a nyilatkozatokból, hogy a MSZP abszolút többséget szeretne szerezni a fővárosi közgyűlésben. Ha ez megtörténne, hogyan tudnának együttműködni? 

– Minden párt arra törekszik, hogy abszolút többsége legyen. Szerintem közösen fogjuk vezetni a várost. De ha a szocialisták abszolút többséget szereznének, arra az esetre is együttműködést ígérek. (H. Zs.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!