hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megmaradni, visszaszerezni
Orbán választások utáni taktikája:

2002. 06. 16.
Számtalan kétely merült fel a polgárokban a tavaszi országgyűlési választásokon – tette közzé Orbán Viktor volt miniszterelnök abban a levelében, amely az elmúlt hétvégén került fel honlapjára. Orbán szerint indokolt volna, hogy a voksokat újraszámlálják, ám ehhez pillanatnyilag nincsenek meg a megfelelő törvényi keretek. Ezért a Fidesz a népi kezdeményezés mellett döntött. Orbán Viktor azt üzente minden polgári körnek, hogy "hozzon magával egy aláírt ívet", így néhány nap alatt összegyűlhet a szükséges aláírásmennyiség. 



Orbán Viktor és "segédje", Hende Csaba Fotó: MTI

Ezzel a kezdeményezéssel egy újabb arcát mutatta meg a Fidesz, aki minimum három politikai stílust gyakorol egyszerre – vélekedett lapunknak Ágh Attila politológus. Az egyik a konstruktív ellenzék, a szigorú szakpolitikai irányt mutató arculat, amely minden kérdésben óram?pontossággal dolgozik. A másik a miniszterelnök által használt kételkedő, a választások eredményét tudomásul vevő, de annak tisztaságát megkérdőjelező, polgári, finomkodó stílus. Míg a harmadik az az elmúlt hónapokat idéző, arrogáns arculat, amelyet újabban leginkább Pokorni elnök úr jelenít meg – mondja a politológus.

A kérdés tehát továbbra is nyitott. Mi zajlik a Fideszen belül, mi lesz a sorsa, sikerül-e feldolgoznia a választási kudarcot? "A kommunikációs stílusban semmilyen új elemet nem látok a választások óta – mondta Török Gábor politológus. – Ugyanazok az arcok, ugyanabban a szereposztásban – talán így jellemezhető a legjobban a jelenlegi Fidesz-stratégia. Ez 1994 és 1998 óta új, mert mindkét esetben a választásokon vesztes, volt kormánypártok mind párt-, mind vezetői szinten egy jelentős válságon mentek keresztül. A bukott vezetők személye általában leértékelődött, míg jelen esetben a Fidesz élcsapata ugyanaz maradt. Hogy miért történtek mindezek? Mert nem gondolják, hogy vesztesek" – állítja a szakember.

Ugyanakkor új kezdeményezéssel is előálltak a fideszes politikai stratégák. A polgári körök megszervezése mellett egy pártunió létrehozására is felszólították a jobboldali pártokat, amelyre a kisgazda és kereszténydemokrata irányvonal azonnal lelkes igennel válaszolt. Az egykori miniszterelnök szerint a pártok már el is veszítették korábbi jelentőségüket. Orbán szerint vége annak a világnak, hogy fontos legyen, ki a fideszes, MDF-s vagy kisgazda. A felszólítás ellenére azonban az MDF szinte azonnal jelezte, nem ért egyet Orbán Viktor nyilatkozatával. Dávid Ibolya, az MDF elnöke leszögezte, véleménye szerint a polgári körök nem akciócsoportok, és egy működő társadalomban nem szabad kísérletezni az emberek demokráciába vetett hitével. Hozzátette, Orbán nyilatkozatából nem derül ki, hogy uniópártot vagy még eldöntendő pártuniót kíván-e a civil szervezet éléről létrehozni. Dávid Ibolya számára a demokrácia nem az egyet gondolni, és egyet lépni elvre, hanem az együttgondolkodásra és -munkálkodásra épül.

Világos az MDF törekvése – vélekednek a kérdésről a megkérdezett politológusok. Önálló arculatot, önálló megjelenést akarnak kialakítani az MDF politikusai. Török Gábor szerint ez a mindenki egybeterelése nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. A történelem során már számtalanszor bebizonyosodott, hogy inkább egy nagy párt, és annak kisebb szatellitpártjai a működőképesek. 

Ágh Attila szerint egyértelműen tetten érhető egyfajta kereszténydemokrata unióba való tömörülés, amint ebbéli szándékának hangot is adott Harrach Péter, és rajta keresztül a katolikus egyház. A katolikus stratégiában nyomon követhető egy rövid távú és egy hosszú távú programterv kialakulása. Egyrészt megpróbálja tudomásul venni, hogy a választásokon a Medgyessy-féle formáció győzött, és keresi a megoldásokat, hogy vele hogyan tud rövid távon együttműködni, ugyanakkor hosszú távon Orbán Viktor személyében gondolkodik. Semmi különleges nincs ebben, ez mindig jelen van a magyar katolikus egyház gondolkodásában.

Abban mindkét szakember egyetért, hogy az őszi önkormányzati választásokig a Fideszben teljes gőzzel folyik az agitáció a választók "ébren tartása" érdekében. Változásokra csak ezek után lehet számítani, bár a jelenlegi politikai vezetés helyzete ma megingathatatlannak látszik. Orbán Viktor szerint jelentős lökést kapott a mozgalmuk azzal, hogy Hende Csaba, az MDF alelnöke Orbán Viktor csapatába igazolt. Ez az új lendület már a hétvégén, az első országos találkozójukon vélhetőleg megmutatkozik. Orbán a Margitszigetre tervezi a polgári találkozót, ahol a "Nemzetért Polgári Kör" tagjaként, az egész mozgalom első embereként vázolja majd fel a további feladatokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!