hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Marad a Terror
Nem tudták lenyúlni

2002. 06. 30.
A Fővárosi Bíróság elsőfokú végzésével elutasította a Terror Házát működtető közalapítvány és a debreceni fideszes vezetés? önkormányzat által létrehozott alapítvány egyesítési kérelmét, és ezzel – úgy tűnik – pontot tett annak a történetnek a végére, amelyben a Fidesz megpróbálta "lenyúlni" a múzeumot.Andrássy út 60. Mindenkié Fotó: Somorjai L.

A Fidesz a választási fiaskó utáni őrült költekezésében nem feledkezett meg a Terror Házáról sem, és búcsúzóul egymilliárd forintos támogatásról szóló szerződést írt alá a múzeum fenntartójával, melyet három év leforgása alatt kapna meg az intézmény. És hogy az anyagi fedezet ne juthasson azok kezére, aki "jogutódjai" a rémtettek elkövetőinek, ugyancsak május végén bravúros ötlettel egyesítették a működtetésért felelős Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványt a Kósa Lajos nevével fémjelzett debreceni önkormányzat alapította Őrváros - Debrecen Szerepe Magyarország XX. Századi Történelmében Közalapítvánnyal, így a múzeum székhelye az alföldi város lett. E manőver célja elsősorban az volt, hogy a hatalom átadása után a szocialisták ne hozhassanak olyan, az intézményt érintő döntést, amelyből a polgáriak kimaradnak - na és persze a vagyonkimentés. Indokaik között elsősorban a szocialisták azon "fenyegetése" szerepelt, melyben Megbékélés Házává változtatnák a múzeum nevét. Kiszely Gábor, a Terror Háza tudományos igazgatója akkoriban csak annyit kívánt megjegyezni, hogy a hozzájuk érkezett telefonhívások alapján "élő lánc és tüntetés lesz, ha hozzáérnek a múzeumhoz". Június elején már üdvözölték az új kormány bejelentését, hogy nem lesz névcsere, pont akkor, amikor a Miniszterelnöki Hivatal új vezetője, Kiss Elemér visszavonta a két alapítvány egyesítése iránti kérelmet, mint a kormány által alapított közalapítvány képviselője. Ezt követően a héten a Fővárosi Bíróság elsőfokú, nem jogerős végzésével elutasította az egyesítési kérelmet. 

A közalapítvány ugyan fellebbez az ítélet ellen, de mint annak kuratóriumi elnöke, Balás-Piri László elmondta: számítottak rá. Bevallása szerint az egyesítéssel a Medgyessy-kormánytól akarták megmenteni a Terror Házát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!