hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Legyen világosság?
Még mindig bizonytalan a történelmi egyházak átvilágítása

2002. 06. 30.
"A rendszerváltást lényegében lezárná az egyházi vezetők átvilágítását célzó törvény" – fogalmazott a Heteknek Tordai Péter, a zsidó hitközség képviselője. Hozzátette, hogy a zsidó felekezet vállalja az átvilágítást, tehát amennyiben törvény születik erről, ebben a kérdésben is törvénytisztelő magatartás várható a felekezet részéről. "Mind a világi, mind a vallási vezetőink erről többször megnyilatkoztak, munkájukat, hozzáállásukat értékeljük, ilyen jelleg? problémáink tehát házon belül nincsenek" – mondta Tordai. Hasonlóan nyilatkoztak a többi történelmi egyház részéről is. Az átvilágítás egyházi személyekre történő kiterjesztéséről a lelkiismereti aspektuson túlmenően azonban egyikük sem szívesen nyilatkozott. Mind a katolikus, mind a református egyházi képviselő a közös zsinati állásfoglalás kivárására hivatkozott. Igaz, maga a parlament sem döntött még végérvényesen. Donáth László szocialista képviselőtől – aki evangélikus lelkészként is szolgál – megtudtuk, hogy kétféle változat került a döntéshozók elé, és még nem dőlt el, hogy a megengedőbb vagy a szigorúbb irány lesz-e mérvadó. 



Paskai László bíboros. Vállalná az átvilágítást? Fotó: S. L.

Gyulay Endre szeged-csanádi katolikus megyéspüspök a Heteknek kifejtette: nem jelent nehézséget egy ilyen törvény végrehajtása a katolikus egyház szempontjából, azonban nem látja értelmét csupán a névsor nyilvánosságra hozatalának. Ebből ugyanis nem derülne ki, hogy valaki százakat juttatott börtönbe, vagy esetleg csak egy megijesztett plébánosról vagy püspökről van szó. Giczy György, a KDNP korábbi elnöke, katolikus teológus nem tartja elegendőnek az egyházak részéről csupán lelkiismereti kérdésnek tekinteni a múlt tisztázását. Giczy lapunknak elmondta, korábban ő is abban bízott, hogy végbemegy majd egy belső tisztulási folyamat, de ebben csalódnia kellett. "Több mint tíz éve volt a rendszerváltozás, és ez nem történt meg, ezért azt gondolom, nem elegendő, ha belső törvényszerűségeik szerint járnak el az egyházak. Mivel jelentős társadalmi szerepük is van, fontos, hogy a társadalom előtt is tisztázzák magukat. Már csak azért is törvényre van szükség, mivel az ügynökök nem egyházi, hanem az akkori állami törvények szerint működtek, tehát ez messzemenően nem az egyházak kánonjogi kérdése" – érvelt Giczy. "Most hogyan gyónjon egy hívő ember például a katolikus egyházon belül, ha nem tudja, hogy a papja tulajdonképpen kicsoda?" – teszi fel a kérdést a katolikus teológus, aki a nyilvánosság kötelezővé tételét tartaná célravezetőnek az önkéntességgel szemben. Tőkés László református püspök, a Magyar Reformátusok Világszövetségének (MRVSZ) elnöke szerint az átvilágításról szóló elképzelés egybeesik a református szervezetek álláspontjával. "Nincs továbblépés a múlttal való szembenézés, leszámolás, a múlt feldolgozása nélkül" – hangsúlyozta Tőkés László. "Az egyházaknak nem lenne szabad a világi törvényhozás mögött kullogniuk, különösképpen erkölcsi kérdésekben nem" – tette hozzá a református püspök. Hegedűs Lóránt Duna melléki református püspök egyelőre nem kívánt nyilatkozni az egyházi vezetők pártállami tevékenységének átvilágításával kapcsolatban.


Nincs különbség iskola és iskola között

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!