hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hamarosan hullanak a maszkok
Születőben az ügynöktörvény

2002. 06. 30.
A Medgyessy Péter kémelhárítói múltját nyilvánosságra hozó újságcikkek után a miniszterelnök kijelentette: kezdeményezni fogja a rendszerváltás előtti teljes III-as Főcsoportfőnökség, más szóval titkosrendőrség átvilágítását és az érintettek közül jelenleg is közszereplőként tevékenykedők nevének jogi következmények nélküli nyilvánosságra hozatalát. A Fidesz és az MDF szintén törvénymódosítást szeretne: az ellenzéki pártok elképzelése szerint az érintett közszereplőknek – így például a jelenlegi miniszterelnöknek is – le kellene mondaniuk állami tisztségükről. A két javaslat lényegéről kérdeztük Lendvai Ildikó szocialista, és Répássy Róbert fideszes képviselőt. 

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője: 



Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője. Tisztítótűz Fotó: S. L.

A kormányjavaslat célja a múlttal való teljes szembenézés, hogy véglegesen a széles nyilvánosság elé tárják a III-as Főcsoportfőnökség múltját, résztvevőit. Senki ne tudja ezeket az adatokat politikai zsarolásra, manipulálásra felhasználni. 

A törvénytervezet érintettjei: a parlament és a köztársasági elnök előtt esküt tevők köre, tehát miniszterek, közjogi méltóságok, parlamenti képviselők, a közmédia vezetői, polgármesterek, állami vállalatok első számú vezetői. 

Módja: közzé fogják tenni a III-as Főcsoportfőnökség I–V. csoportjába tartozók névsorát, akik a fenti pozíciókban szerepelnek, ezen belül a III/III-as és III/IV-es csoportok esetében valamennyi ügynök életrajza hozzáférhető lesz, ha szerepel a fenti felsorolásban, ha nem. Ehhez egy irategyesítést kell végezni, és csak az 1990 előtti listákat használnák. 

Szankcionálása: az ügynöki múltnak nem lesz jogi következménye, hanem a választókra bízza a döntést a teljes nyilvánosság segítségével. 

Az egyházak önkéntes alapon választhatják a nyilvánosságra hozatalt. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!