hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyengülő kémhatás
A Medgyessy-ügy utóéletel

2002. 06. 30.
Annak ellenére, hogy a múlt héten nem sikerült megdönteni a kormányt, az ellenzék továbbra is lendületesen akciózik a cél érdekében. Az MDF Medgyessy Péter múltjával foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte, a Fidesz törvénymódosítással távolítaná el a kormányfőt. Mivel azonban az álmok megvalósításához szükséges parlamenti többséggel nem rendelkeznek, az ellenzéki pártok erkölcsi prédikációkkal, nemzetközi hivatkozásokkal és utcai demonstrációkkal igyekeznek melegen tartani a D–209-es elvtárs ügyét. A hét elejére az MSZP is "magához tért", és megkezdte az ellencsapásokat: három képviselőjük Orbán Viktor anyagi helyzetének átvilágítását kezdeményezte, leváltották az utóbbi időkben csak "Fidesz-házibank"-ként emlegetett MFB vezérigazgatóját, és tovább dagad a szintén Fidesz-közeliként aposzt-rofált Defend őrző-védő cég megfigyelési botránya. Nyolc nappal a "D-day" után aztán tárgyalóasztalhoz ültek a pártok, hogy egyeztessék elképzeléseiket. A leleplezés és a bűnbánat óráiban tett nagy fogadalmakról kezd kiderülni: alig vannak, akik még most is komolyan gondolják a kártyalapok kiterítését. Az ellenzék vezetői elcsendesedtek, miután a kormányfő "nagy meglepetéseket" ígért az ügynöklisták kapcsán, az MSZP pedig újragondolásra visszakérte a már benyújtott törvényterveze-tét. Úgy látszik, napról napra gyengül a nemrég még elsöprő erejűnek gondolt kémhatás.



Tüntetők a Parlament előtt. Miközben Orbán Viktor a koreai elődöntőn drukkolt, híveinek itthon adott munkát Fotó: Somorjai L.

Kossuth tér, kedd reggel. Hatvanfős tömeg álldogál a Parlament előtti zöld gyepen. A MIÉP-es fideszesek és a fideszes MIÉP-esek transzparenseiken a kormány távozását követelik, és az előrehozott választásokért gyűjtenek szignókat. Amikor megjelenik egy MSZP-s vagy egy SZDSZ-es képviselő, pfújolnak, zsidóznak. Pfújolásuk, zsidózásuk egy távlatos cselekvéssorozat része: képletesen újabb szöget ütnek a szociálliberális kormány koporsójába.

Azért tesznek így, mert erre szólította fel őket a polgári körök internetes hírlevele. "Mi, a polgári körök vagyunk ma az igazi szervezet, az erő, és ezt tudják a túloldalon is, és ezért mondanak már kígyót-békát rólunk! Minden megmozdulásunk egy újabb szög a szoc-lib kormány koporsójába. Jó jel az, hogy már idegesek tőlünk!" – olvasható a levélben, melyből még az is kiderül: "Kedden a parlamentben Medgyessy Péter ügye lesz napirenden! SMS-ben és mailben adjátok tovább!" 

A hívó szóra ezúttal valamivel kevesebben reagáltak az eddig megszokotthoz képest, de lehet, hogy csak azért, mert Orbán Viktor polgári sejtvezető sem tartózkodik Magyarországon. Miközben hívei a koporsószegekkel foglalkoznak, Orbán Viktor a labdarúgóvébé mérkőzésein izgul Koreában. Az idehaza tartózkodó polgári politikusokat mindenesetre a jelentős létszámcsökkenés ellenére sem hagyja el a humoruk: "Összesen három nyugdíjas van itt" – mondja a Parlament erkélyén álldogáló Simicskó István, mire Kosztolányi Dénes azt feleli: "Dehogyis három nyugdíjas, ez itt ránézésre másfél millió ember." A tömeg – tehát hatvan fő – mindeközben "Csináljatok valamit! Csináljatok valamit!" jelszavakat skandál, aztán Orbán Viktort élteti, Medgyessyt kárhoztatja. Közelebb megyünk a kordonhoz, fényképeket készítünk. "Mosolyogjon az elvtárs!" – szólal meg az egyik tüntető. "Remélem, a Lenin tévétől vannak" – mondja egy másik. "Fejek után kapják a pénzt?" – kérdezi egy harmadik, majd elmagyarázza, hogy 56-ban is úgy ítélték halálra az embereket, hogy a rendőrök először megvették a fényképeket. 

Míg a polgári szimpatizánsok a szabadban folytatják akciójukat, a Fidelitas
a Parlament üléstermében tesz bágyadt kísérletet az érdeklődés kiváltására: Rogán Antal és Gyürk András vezetésével további négy nagyon fiatal demokrata képviselő néhány kosárnyi piros kártyát helyez a miniszterelnök asztala elé. Az ifjak Stop 209-es feliratú pólót viselnek, és arcukon kényszeredett mosollyal várják a hatást: mivel a teremben még szinte csak kormánypárti képviselők tartózkodnak, a várt hatás nem várt: "Mi van, elfogyott a pénz zakóra?" – kezdi az élcelődést egy szocialista honatya. "Inkább csíkos ruha illene rátok" – folytatja egy szabaddemokrata. A technikai személyzet közben kiviszi a kosarakat, az ülés kezdetét veszi.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!