hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rogán szemében gerenda
Szent Antal és a parlament

2002. 05. 26.
A Medgyessy-kormány – ellentétben elődjével – nem hozott radikális változtatást a kormányzati struktúrákban. Sőt több Fidesz által kitalált minisztériumot, mint például a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumát megtartja. Új minisztérum a szó igazi értelmében kizárólag az Informatikai és Hírközlési Minisztérium lesz, hiszen a Foglalkoztatáspolitiai és Munkaügyi Minisztérium – más néven ugyan, de – 1998 előtt létezett. 

A parlamentben kedden tárgyaltak és döntöttek a kormányzati struktúra kérdéseiről. Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető a témáról szóló expozéjában kiemelte, hogy az új kormányzati struktúra tükrözi a kormányzati filozófiát: a stabilitás, az átlátható, felelős gazdálkodás, a szolgáló kormány és az egységes kormányzás elve köré épül az új kormányzati szerkezet.

Mint a képviselő asszony elmondta: csak ott változtatnak a kormányzati struktúrán, ahol feltétlenül szükséges, javaslatuk nem növeli a minisztériumok számát. Megfogalmazása szerint az MSZP– SZDSZ kormány a szolgáló kormányzat elvét vallva nem uralkodni, hanem szolgálni akar. Az átlátható kormányzati struktúra érdekében egy helyre telepítik a megalakuló kormány szerint összetartozó területeket, így a Belügyminisztériumban egyesül a lakáspolitika és építésügy, 

a közlekedésügy irányítása a Gazdasági Minisztériumhoz tartozna, a Pénzügyminisztérium felügyelete alá kerül a kincstári vagyon és a privatizáció felügyelete.

új minisztérium az informatikai és hírközlési, valamint a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi tárca. Utóbbiról megjegyezte, hogy a foglalkoztatási struktúra és a felnőttképzés alakítását is ez a minisztérium irányítaná, míg a családügy és a szociálpolitika az egészségüggyel közös tárca keretén belül működne. A gyermekjogok- és érdekek képviselete védelmében javasolják, hogy az ISM eddigi feladatköre és neve Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériummá bővüljön. Lendvai Ildikó elmondta, hogy szükségtelennek tartják, hogy a Miniszterelnöki Hivatalban külön re-feratúrák működjenek. 

A nap folyamán az ellenzéki pártok képviselői leginkább az új Miniszterelnöki Hivatal koncepcióját bírálták, ahol több szocialista politikus is államtitkári rangban tevékenykedne. A bírálatuk szerint példátlan hatalomkoncentráció alakul ki ezzel a MeH-ben. A legélesebb bírálatot Rogán Antal (Fidesz) fogalmazta meg, aki szerint valójában nem a racionalitás és a célszerűség, hanem sokkal inkább az MSZP és az SZDSZ koalíciós osztozkodása volt az, ami eldöntötte, hogy Magyarországon milyen kormányzati struktúra alakuljon ki. Rogán úgy érvelt, hogy az MSZP megteremti az SZDSZ árnyékkormányát is a kancelláriában, "és ezt az adófizetők pénzén keresztül teszi meg". Rogán Antal szerint a Miniszterelnöki Hivatalban megalakuló "kis kormány"nem lesz más, mint egy "megélhetési kis kabinet azon szocialista képviselők számára, akik az MSZP és az SZDSZ koalíciós osztozkodása során kiszorultak a kormányzati pozíciókból". 

A koalícióról Rogán Antal már több helyütt elismételt viccét is elmondta, amely arról szól, hogy egy idős vallásos néni száz dollárt kér Szent Antaltól. A vicc poénja, hogy a falu párttitkára ennek hírére kilencvenhét dollárját odaadja az asszonynak, aki erre Szent Antalhoz azt imádkozza, hogy máskor ne a kommunistával küldje a pénzt, mert máris ellopott belőle három dollárt.

Lendvai Ildikó riposztjában felhívta a figyelmet arra, hogy éppen az Orbán–Torgyán koalíció működött a megélhetés alapján. Emellett megköszönte a viccet, azzal a mondattal, hogy arra kéri Szent Antalt, máskor olyan emberrel mondassa el ezt a viccet, aki a vicc által kiparodizált kérdésben nem érintett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!