hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Orbán: Szeretjük, amikor te beszélsz, Laci
Aki csak a kötelességét végzi

2002. 04. 07.
Szellemi homeless, prostituált, tetű, aljas, striga, honkupec, kígyó, moslék, féreg, nyű, gonosz, mocsadék, terrorista, hazaáruló, bolsevik kutya satöbbi. Néhány szemelvény Kövér Lászlónak, a Fidesz ügyvezető alelnökének féléves terméséből a teljesség igénye nélkül. Ugyanez a száj nemrég azt is mondta, hogy a közbeszéd eldurvulásáért az ellenzéket terheli a felelősség. A tiltakozók akár fel is köthetik magukat…



Csaba Iván és Kövér László. Szülinapi meglepetés Fotó: V. Sz.

Karinthy múzsája, a határidő még a választási kampány célegyenesében is tudott bizonyítani. Kormányoldalon sarokba szorított vadra emlékeztető megnyilvánulásokat csalt elő Kövér László és Schmidt Mária lelkéből, akik hol tömeges öngyilkosságot, hol egyszer? főbelövést javasoltak politikai ellenfeleiknek, míg tőlük balra egyfajta ajzószerként generált "polgári ellenállást" több felvonásban a továbbra is életigenlő polgárok részéről.

A kormányzópárt belső berkeit érő első támadás húsvét-hétfőn az egymilliárdból felújított Uránia mozi ünnepélyes megnyitóján érkezett az égből. Szó szerint, ugyanis a Happy End és Ezüsthajó alapítójának, Káel Csabának nevetséges 766 millió adóforintot felemésztő első (!) alkotása, a Bánk bán cím? operafilm díszelőadásán ötszáz szórólap szállingózott alá a nagyérdem? nyakába. Az őrző-védőkön átcsempészett papírokon a fiatal filmrendezők csupán arra a nem köztudomású tényre szerették volna ráirányítani a figyelmet, hogy míg Orbán Viktor barátainak filmjeire (Bánk bán, Hídember) nem egészen hárommilliárdot tud áldozni a kormány a közpénzekből, addig alapítványuknál 84 film várakozik ennek hetedére. 

A tiszta véletlenségből épp a választási fináléra eső Fidesz-szülinapon pedig két figyelemre méltó esemény is történt. Az első akkora égés volt a Fidesz-vezérkarnak, hogy még tévén keresztül is érezni lehetett a szagát. Az történt ugyanis, hogy Csaba Iván egykori alapító tag akasztófakötéllel a nyakában jelent meg a Ménesi úti rendezvényen, mely viseletet Orbán Viktor és Kövér László is csak megkésve konstatált. Így eshetett meg, hogy a baráti jobbot nyújtó miniszterelnök arcáról premier plánban fagyott le a mosoly régi jó barátja láttán, majd a mögötte érkezőknek egész személyiségét beleadva kényszerült elmagyarázni, merre található a teasütemény. Csaba Iván nyílt levelében Orbánék szemére veti, hogy a Fidesz konzervatív fordulata nemcsak a "demokratikus alapértékekkel való szakítást" jelentette, hanem a létrejött utódpárt "a politikai és ideológiai hegemónia megteremtésére való törekvés és az ezzel együtt járó politikai kirekesztés útjára tévedt". Az egykori alapító szerint az ellenzéki pozíció sokat segíthet a Fidesznek a megtisztulásban.

A szülinap másik említést érdemlő motívuma akkor történt, mikor Kövér László jelezte: szólni kíván az ünneplő sokadalomhoz. Főnöke, Orbán Viktor atyai mosollyal nyugtázta: "Ajaj, szeretjük, amikor te beszélsz, Laci." A csatlakozó nevetésből egyértelm? volt, hogy barátai és párttársai Kövér ugyanazon kijelentésére gondolnak, melynek véletlenszerűségét nemcsak az cáfolja, hogy több helyen is elhangzott, hanem az is, hogy egy szép hosszú lista legfrissebb darabja (lásd keretes írásunkat). A Fidesz-kommunikáció szerint a "szövegkörnyezetükből kiragadott szavak" az olimpiával kapcsolatban ellenvetéseket felvetni merészelő szkeptikusoknak szóltak, de különben sincs másról szó, mint hogy a "közös ünnep" alkalmával ismét "golyózápor alá vették" a polgári párt valamelyik vezetőjét, jelen esetben Kövér László alelnök urat. Pokorni Zoltán még azt is hozzátette, hogy a maguk részéről "kampányriogatásként" élik meg az ügyet, hiszen alelnöke csupán a "lelkeket megölő pesszimizmus" ellen emelt szót a "maga keresetlen módján". Hogy is? Szombathelyen így: "Szóval egy pillanatra fogadjuk el azt, hogy csak enynyire vagyunk képesek. Hogy egy képesség nélküli, alkalmatlan, tehetségtelen néppé lettünk az elmúlt néhány évtizedben. Csak én erre azt mondom, hölgyeim és uraim, hogy így viszont nem érdemes élni. Tehát, hogyha így gondoljuk, akkor menjünk le a pincébe, keressünk egy jó erős kötelet, meg egy viszonylag erős gerendát és szöget, és kössük fel magunkat. Csak én azt szeretném kérni azoktól, akik ezt próbálják önökkel elhitetni, évek óta ezt próbálják sulykolni az önök fejébe, hogy legalább járjanak elöl jó példával. És ha ők már mind végeztek, akkor mi meg mégiscsak gondolkodjunk el azon, hátha nélkülük többre mennénk." 

Mint később kiderült, a tobzódáshoz a miniszterelnök főtanácsadója, a Terror Háza "édesanyja", Schmidt Mária is csatlakozott egy tévéműsorban, ő viszont – úgy tűnik – nem híve az öngyilkosságnak, mert A Viktor cím? könyv szerzőjének méltatását ekképpen zárta rövidre: "Egy tisztességes helyen az ember ilyenkor lecsatolja a fegyverét, és lelövi, mint egy kutyát." Az elhangzottak utóélete azonos a Kövér-féle gondolatokéval. Az igazgató asszony készségesen magyarázta meg a félreérthető szavakat azok számára, akik rögtön valami rosszra gondoltak, tudniillik ő a klasszikus párbaj szabályaira utalt. 

Az ellenzék azonban nem állt kötélnek, és a Fiatal Baloldalnak (FIB), illetve az SZDSZ Új Generációjának köszönhetően tiltakozó tüntetést szervezett Kövér gyűlöletbeszéde ellen a Fidesz székháza elé. Pontosabban vele szemben a Szépművészeti Múzeum gyepére, mivel a rendőrség szűknek ítélte a Lendvay utcát a tömeg számára, sőt a szónoklatok alatt mindkét irányból le is zárta azt. A demonstráció annak ellenére durrant nagyot, hogy a szervezés nagy része tíz példányban továbbküldendő SMS-eken keresztül zajlott. A tízezres "szellemi homeless" tábor nagyfokú virtuozitása a nyakba akasztott kötelekben és a transzparensek erdejében tudott leginkább megmutatkozni, mivel a szónoklatok nem hevítették a várt hőfokra a hangulatot. És bár a rendezők kínosan ügyeltek arra, hogy a tömegen ne lehessen úrrá egy Táncsics-kiszabadító hangulat, az esemény végeztével pár százan azért átvonultak a Fidesz-székház bejáratához, hogy néhány baráti mondatot váltsanak a kivezényelt közegekkel, illetve a kordonnal kapcsolatban tornyosuló nemtetszésüket legalább szavakba öntsék. Wisinger István nárciszt kapott, aki akart, húsvéti tojást az épületből előmerészkedő diáklányforma hivatalnokoktól. Utóbbiak azonban alighanem megsértődtek, mert a "Ki vette a tojásokat, a Happy End vagy az Ezüsthajó?" cím? kérdésre visszahúzódtak kenyéradójuk házába. Az utca felszabadítására várakozó tömeg vérszemet kapott, mert ezután már csak ilyeneket lehetett hallani: "Nem kell kijönnötök, csak a pénzt küldjétek ki!", "Kokárdával be lehet menni?", "Miért nem mehetünk be, bent van a Kaya Ibrahim?" Az eseményt testközelből szemlélők cáfolták azt az állítást, hogy bárki is bántalmazta volna a tojásosztókat, így nagy valószínűséggel a Magyar Demokrata vörösterroros fantomtámadásaihoz hasonló kacsára ugrott a média nagy része. 

Kövér László öngyilkosdija az MSZP kampánystábját is megihlette, ezért rövid, de annál hatásosabb reklámfilmet készítettek a választóknak. A filmen az alelnök szavait olvassa fel egy pamlagon üldögélő kislány a háttérben pakolászó anyukájának, aki a mondandó végére kiejti kezéből a dolgokat, és magához öleli értetlenkedő gyermekét. Ekkor jön a kérdés: "És Ön? Érti? Ön dönt arról, hogy kinek ad hatalmat". A Fidesz kapásból beperelte a szocialistákat mondván, hogy az MSZP meghamisította Kövér szavait, és Áder Jánoson keresztül a médiát is villámgyorsan befenyítette. "Bíróság előtt kell felelnie annak, aki a hazug mondatokat megismétli" – mondta az Országgyűlés elnöke.


Kövér-ABC

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!