hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tovább fertőz a Pannon Rádió

2002. 01. 13.
A kormánytöbbség? Országos Rádió és Televízió Testület "kegyéből" továbbra is működhet a szélsőjobboldali Pannon Rádió – annak ellenére, hogy mind műsora, mind tulajdonosi szerkezete alighanem sérti a fennálló törvényeket. 

A műsorról készített vizsgálat többek között megállapította, hogy az adás gyakran gyűlölködő, kirekesztő, antiszemita, a híradások egyoldalúak, és egyértelműen a MIÉP politikai érdekeit képviselik. Az előterjesztés – amely a maximális 2,3 millió forintos büntetés kirovását javasolja – több hónapja fekszik (el) az ORTT asztalán, ám – a hivatalos indoklás szerint idő hiányában – mindeddig nem került tárgyalásra. Ladvánszky György, a testület szocialista delegáltja lapunknak elmondta, hogy a Pannon Rádió műsorát vizsgáló előterjesztés – az ellenzéki indítványok ellenére – negyedik hete nem került vitára, mert mindig akadtak "fontosabb" ügyek. A napirendet egyébként a testület fideszes elnöke állapítja meg, ha ő nincs jelen, akkor szintén fideszes helyettese vagy végső soron a testület MIÉP-es tagja. 

A Pannon Rádióval kapcsolatos másik kifogás a tulajdonosi összeférhetetlenség. Mint arról korábban a Hetek is beszámolt, a hatályos médiatörvény értelmében elméletileg azonnal be kellene vonni a Pannon frekvenciaengedélyét, mert egyértelműen a MIÉP befolyása alatt áll, ez pedig ellenkezik a jogszabályokkal. A rádiót működtető Gidó Média Kft.-nek huszonhat százalékos tulajdonosa a Bocskai Szabadegyetem, melynek alapítója Csurka István, a MIÉP elnöke, továbbá a Gidó Média Kft. tagja, Bogdán Emil, a MIÉP parlamenti képviselője. A törvénytelen állapotot érintő kifogás azonban még az előzőnél is távolabb van az érdemi reagálásoktól, ugyanis lapzártánkig napirendre sem vették az ORTT-ben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!