hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mindenki fordítani akar
Választások 2002

2001. 12. 23.
Immár bizonyossá vált, hogy a 2002-es országgyűlési választások első fordulója április 7-én, míg második fordulója április 21-én kerül megrendezésre. A köztársasági elnök indoklásában kiemelte: az európai uniós csatlakozás és annak jogharmonizációja rengeteg feladatot ró a majdani parlamentre és kormányra, ezért minél előbb zajlanak a választások, annál hamarabb kezdhetik el ezen feladatok megoldását. A döntés fényében már az év végét is kihasználják a pártok a kampányolásra. Ugyanakkor a politikusok eltérően vélekednek arról, hogy milyen lesz a politikai hangvétel, illetve milyen új elemekkel fog bővülni a kampánystábok eddigi repertoárja. 

"Nagyon bízom abban, hogy a karácsony közeledtével az ellenzék magába száll, és nem kívánja ezt a fajta politizálást és retorikát folytatni, ami a legutóbbi időkre jellemző" – mondta Mátrai Márta, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. A politikus asszony azt tartaná kívánatosnak, ha a folytatásban nem egymás lejáratását céloznák meg a pártok, hanem a programjukat próbálnák meg a választópolgárokkal megismertetni. "A Fidesz a vitairatát már kibocsátotta, erre már megkaptuk a választópolgároktól a megfelelő válaszokat, ezeket a programunkba beépítjük, addig pedig tesszük a dolgunkat, mind a képviselők, mind a kormány" – hangsúlyozta Mátrai Márta. 

"Azt hiszem, ez a kampány úgy fog alakulni, hogy az asztal fölött a politikai pártok mosolyognak egymásra, és mindenki igyekszik hangsúlyozni, hogy békés kampányt szeretne. A legnagyobb krokodilkönnyeket azok fogják ejteni a kampány durvaságáért, akik előzőleg mindent megtettek azért –»férgezéssel, nyüvezéssel« –, hogy ez ne is alakulhasson másképp" – mondta Lendvai Ildikó, az MSZP alelnöke, aki eddigi tapasztalatai alapján "durva és álszent kampányra számít". A politikus asszony szerint a kampány a modern PR minden eszközét felvonultatja majd, és – mint a mai modern kampányok – egyszerre program- és személyközpontú lesz: a pártok egy-egy hiteles személyen keresztül próbálják programjukat vonzóvá tenni. "Mi is erre törekszünk, a középpontban a miniszterelnök-jelöltünk, Medgyessy Péter fogja a programunkat reprezentálni. Ugyanakkor különbözni akarunk az úgynevezett vezérpártoktól, ezért – akár a görög színházban – jelen lesznek a főhős mellett a »kórus« tagjai is" – emelte ki Lendvai Ildikó.

"Attól tartok, hogy a hangnem sajnos folyamatosan durvulni fog. A politika kezd élet-halál harccá válni, a fő kérdés pedig az: ki kit győz le, kit tud lejáratni" – fejtette ki lapunknak Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke. A politikus szerint ennek jelei már érzékelhetők, elsősorban a Fidesz részéről. Mint mondja, az ideális az lenne, ha az emberek programok, mondanivaló alapján tudnának választani, és nem az alapján, hogy ki esett el a harcmezőn. 

"Mi igyekszünk ebből minél jobban kivonni magunkat. Természetesen ha minket támadnak, akkor megfelelő módon mérlegelni fogunk, de mi nem akarjuk ezt folytatni, így aztán kezdeményezni sem" – hangsúlyozta Kuncze Gábor. Az SZDSZ saját programjára, ismert és elismert politikusaira kívánja építeni választási stratégiáját. Ezek szerint a kampány élvonalában Kóródi Mária, Fodor Gábor, Magyar Bálint, Pető Iván, Demszky Gábor és Kuncze Gábor szerepel majd, de szakpolitikai kérdésekben szakpolitikusok is megmutatkoznak majd – tudtuk meg.

"Szeretném azt hinni, hogy a durvuló hangnemet illetően ez a kampány már kiadta a mérgét. Jelenleg állóháborúról van szó, ezt bizonyítják a közvélemény-kutatások is" 

– mondta Csapody Miklós, az MDF alelnöke. A politikus hangsúlyozta: az eltérő stratégiák mellett még a legdurvább hangnem sem vezethet eredményre. Szerinte, ami a kampány technikáját illeti, a megszokott elemek mellett az internet és az elektronikus levelezés sokkal nagyobb teret fog kapni. "Az MDF közös listát állított a Fidesszel, ez azonban így is nagy felelősséget helyez a jelöltek vállára. Jómagam sem kívánok elszürkülni a lista árnyékában, és úgy gondolom, hogy ezt a többi MDF-es képviselő is így látja" – mondta a politikus, aki kiemelte: az MDF kampánya nem az ellenfél pocskondiázásáról, hanem a jobbközép pártok eddig elért eredményéről fog szólni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!