hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szakadár kisgazdák szakadása

2001. 07. 28.
Reform Kisgazdapárt néven pártot alapított Liebmann Katalin. Igaz, az országosan ismert kisgazda politikusok közül senki sem csatlakozott az új párthoz, sőt szinte mindannyian elhatárolódtak Torgyán Józsefné Cseh Mária egykori bizalmas barátnőjétől. 



Liebmann Katalin Fotó: MTI

Az egykori tévébemondónő, Liebmann Katalin 1998-ban még az MDF színeiben indult, majd – tisztázatlan okokból – az FKgP-ben tűnt fel, ahol a budapesti elnökségig küzdötte fel magát. Kisgazda berkekben sokáig Torgyán Józsefné bizalmasának számított, majd szilveszterkor – a párt gödi tanácskozásán – leváltották. Az úgynevezett Torgyán-h? kisgazdák máig kesernyésen emlékeznek Liebmann Katalin egyik kedvelt szófordulatára, amit tavaly áprilisban a nagygyűlésen, illetve még decemberben is hallottak tőle: "…a mi drága elnökünk, akiben egyszerre integrálódik a pártpolitikus, a szakminiszter, a történész, a közgazdász és a zsurnaliszta. Teljes meggyőződéssel állok mellette, mert ő történelmi személy."

Liebmann sajtótájékoztatóján elmondta, hogy azért alapította meg már most a Reform Kisgazdapártot, mert tudomására jutott, hogy Torgyán hívei be akarják jegyeztetni ezt az elnevezést. Bejelentése szerint értesítették a Reform-Polgári Platform tagjait, akik közül többen szándéknyilatkozatban jelezték: belépnek az új pártba. Ennek ellentmond, hogy mind Horváth Béla "platformos kisgazda", mind Szentgyörgyvölgyi Péter, a Független Kisgazdák Demokratikus Szövetségének egyik vezetője, mind Csúcs László elfogadhatatlannak nevezte Liebmann lépését.  Lányi Zsolt, a reformkisgazdák vezetője pedig egyenesen hátbatámadásnak nevezte az egykori bemondónő lépését.

Torgyán József a pártalakítást – mint arról Akasztón egy fórumon beszélt – úgy ítélte meg: "elhibázott a párttörvényünk, hiszen már tíz személy politikai pártot alapíthat, ez a helyzet elkomolytalanítja a magyarországi többpártrendszert. Ilyen kis létszámú pártok nem tudják képviselni az embereket, nem tudnak megfelelni annak a párttörvényben is megfogalmazott követelménynek, hogy a pártoknak a népakarat kinyilvánítójának kell lenniük" – fejtette ki Torgyán. Elemzők és a Torgyán-ellenes egykori kisgazdák szerint Liebmann gyakorlatilag Torgyán József malmára hajtja a vizet, mivel újabb akadályt gördített egy egységes Torgyán-ellenes kisgazdavonal fellépése elé.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!